Home > Stiri EXTERNE > Intreprinderi care vor atingerea standardelor ISO

Opt intreprinderi din Camerun lupta pentru atingerea standardelor ISO

23 iunie 2011. Ele sunt fericitele alese ale procesului de certificare care trebuie sa conduca la atingerea standardelor, respectand regulile stricte ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (ONUDI). Incepand cu luni 27 iunie 2011, Buetec Broderie va intra in posesia echipamentului informatic pus la dispozitia sa.

“ Vom avea alaturi si specialisti care sa ne ajute sa implementam acest proiect de management al calitatii si al mediului”, confirma Frédéric Edioh Pem, responsabil cu calitatea in aceasta intreprindere specializata in confectionarea de tricouri polo din bumbac 100%. La sfarsitul procesului, intreprinderea care spera sa obtina certificari ale standardelor ISO 9001 (managementul calitatii) si ISO 14001 (managementul mediului, anticipeaza consecinte financiare.

“Acest proiect va creste performata intreprinderii si ne va permite sa castigam mai multe piete din interior, cum ar fi Africa Centrala; si, de ce nu, Europa”, spera Frédéric Edioh Pem.

Buetec face parte din cele opt unitati industriale alese la Douala sa beneficieze de expertiza ONUDI in cadrul programului de incercare care sprijina uniformizarea, standardizarea si calitatea din Camerun, program numit pe scurt Ppamnq si sustinut de Uniunea Europeana si de guvern prin 2,5 miliarde de franci central africani.

In afara de Buetec (textile), celelalte sapte intreprinderi fac parte din sectorul agroalimentar (produse lactate, vinuri, bauturi, cafea, zahar si apa). Ele fac parte din primul lot de intreprinderi cu care ONUDI a incheiat o conventie de colaborare.

Promovarea produselor locale

Ca si intreprinderea de textile citata mai sus, Adic, intreprindere care produce bauturi pe baza de trestie de zahar din Sosucam, s-a aliniat si ea standardelor sperand sa patrunda pe piata internationala, dupa ce a cucerit deja subregiunea si Republica Democrata Congo.

Beneficiind de expertiza Ppamnq, Adic, care a inceput sa mearga pe acest drum in urma cu sase luni, a angajat un expert care sa ii ajute la reusita proiectului. “Deoarece melasa este produsa la Mbandjock si se raspandeste in natura fara ca noi sa extragem suficient zahar rezidual din ea, acest lucru ne va distruge solul. Si asta in vreme ce putem sa il utilizam pentru a produce ingrasaminte si pentru a fi in armonie cu mediul”, a justificat demersul Emile Ymele, asistent executiv.

Pe langa cele doua standarde mentionate mai sus, ISO 22000 (managementul securitatii alimentare) este cel de-al treilea trofeu de cucerit. Este obiectivul pe care si l-a fixat comerciantul si exportatorul de cafea Torrecam , care isi doreste, in acest fel, sa promoveze produsele locale cameruneze.

“Este de ajuns ca spunem ca suntem in conformitate cu ISO 22000 pentru ca toata lumea din bransa noastra sa stie ca respectam un anumit criteriu sau un altul”, explica Pierre André, unul dintre responsabili. “Exista o posibilitate de urmarire a produselor, aceasta fiind garantia calitatii oferita clientilor si consumatorilor.” sursa: www.lanouvelleexpression.info

› Intreprinderi care vor atingerea standardelor ISO