Home > Stiri EXTERNE > Intrunirea ISO din Montreux – Evaluarea conformitatii

Intrunirea ISO din Montreux a atras peste 90 de experti internationali in evaluarea conformitatii – o componenta esentiala a comertului mondial

11 octombrie 2011. Peste 90 de experti internationali au participat la o intrunire ISO care a avut loc pe 5 octombrie 2011 in Montreux, Elvetia, pentru a face schimb de informatii, opinii si experienta cu privire la evaluarea conformitatii, denumire data proceselor care sunt folosite pentru a demonstra ca un produs, un serviciu, un sistem de management, o persoana sau o organizatie indeplineste unele cerinte specificate, cum sunt cele ale standardelor. Evaluarea conformitatii este o componenta importanta a comertului mondial si a lanturilor de aprovizionare globale, ea oferind sprijin pentru reglementarile guvernamentale.

Olivier Peyrat, presedinte ISO/CASCO, a subliniat in discursul sau de deschidere importanta transformarii sesiunilor intrunirii in unele pe cat de interactive posibil. Pentru a se asigura ca evenimentul a fost accesibil cat mai multor oameni, dezbaterile au putut fi urmarite pe internet.

Una dintre principalele sesiuni, condusa de Geoff Visser, consultant, si-a concentrat atentia asupra celor mai bune practici in privinta elaborarii si functionarii “comitetelor nationale oglinda” care urmaresc lucrarile comitetelor ISO dezvoltatoare de standarde internationale. Aceasta sesiune a vizat discutarea manierei de identificare si de atragere eficienta a partilor interesate in formarea unor comitete oglinda eficace, care sunt considerate esentiale in procesul ISO de dezvoltare a consensului.

Cea de-a doua sesiune, condusa de Randy A Dougherty si Alister Dalrymple, co-organizatori ai grupului de lucru CASCO WG 21, s-a concentrat asupra schimbarilor aduse standardului ISO/IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care ofera audit si certificare pentru sistemele de management, publicat in februarie 2011. Ei au prezentat un tutorial despre standardul dezvoltat pentru a ajuta oamenii sa inteleaga mai bine revizuirile facute. O sesiune introductiva condusa de Olivier Peyrat si Sean MacCurtain, responsabilul Evaluarii Conformitatii din cadrul Secretariatului central ISO, a ajutat participantii sa se familiarizeze cu publicatiile plenare si documentele CASCO.

Au avut loc si sesiuni paralele ale cinci grupuri de lucru ISO/CASCO. Marcus Schmid, organizatorul WG 31, a discutat despre revizuirea standardului ISO 17020 : 1998, Criterii generale pentru functionarea diferitelor tipuri de organisme care efectueaza inspectii.

Laurent Camberou, organizatorul WG 33, a prezentat dezvoltarea standardului ISO/IEC TS 17022, Evaluarea conformitatii – Cerinte si recomandari pentru continutul unui raport de audit de terta parte al sistemelor de management.

Christian Priller, organizatorul WG 29, care se ocupa de certificarea produselor, a vorbit despre revizuirea Ghidului ISO/IEC 65:1996, Cerinte generale pentru organismele care lucreaza cu sisteme de certificare a produselor si despre viitorul standard ISO 17065, Evaluarea conformitatii – Cerinte pentru organismele care certifica produse, procese si servicii.

Christian Priller, in numele lui Ian Cleare, organizatorul WG 32, a prezentat revizuirea Ghidului ISO/IEC 67, Evaluarea conformitatii – Bazele certificarii produselor.

Cynthia Woodley, organizatoarea WG 30, a vorbit despre revizuirea standardului ISO/IEC 17024, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru organismele care efectueaza certificari ale persoanelor.
Olivier Peyrat a ajuns la sfarsitul mandatului sau de presedinte ISO/CASCO. Incepand cu ianuarie 2012, succesorul sau va fi Lane Hallenbeck.

La sfarsitul primei zile a intrunirii ISO/CASCA, Kevin Mckinley, secretar general adjunct ISO, a adus un omagiu lui Olivier Peyrat pentru “indeplinirea sarcinilor ISO/CASCO”, dand un impuls orientarii spre clienti si inovatiei procesului. Contributiile dlui Peyrat au facut politicile ISO/CASCO mai eficiente si mai concentrate. Mckinley a subliniat abilitatile oratorice ale lui Peyrat, ca si calitatile sale de “veritabil gentleman”. (iso.org)

› Intrunirea ISO din Montreux – Evaluarea conformitatii