Home > Stiri EXTERNE > ISO 26000, prezentat in timpul conferintei Rio+20

Brazilianul Jorge Cajazeira, presedintele Comitetului Mondial ISO 26000, a prezentat standardul in timpul conferintei Rio+20

26 iunie 2012. Primul standard international pentru responsabilitatea sociala, ISO 26000, a fost prezentat in timpul Rio+20 (Conferinta ONU privind Dezvoltarea Durabila) de catre Jorge Emanuel Cajazeira, presedintele Comitetului Mondial insarcinat cu aceasta initiativa, in cadrul evenimentului Linii directoare pentru responsabilitatea sociala, care a avut loc in Rio de Janeiro.

Cu aceasta ocazie, Cajazeira, care este si directorul companiei Suzano si presedintele Sindicatului Industriilor hartiei, celulozei, cartonului, pastei de lemn si obiectelor din hartie a statului brazilian Bahia (Sindpacel), a prezentat obiectivele si rezultatele initiativelor de responsabilitate sociala in diverse parti ale globului, din perspectiva organizatiilor care devin tot mai constiente de necesitatea unui comportament responsabil din punct de vedere social.

Publicat in decembrie 2010, standardul ISO 26000 vizeaza sa stabileasca liniile directoare care vor ajuta organizatiile, indiferent de forma, marimea si domeniul lor de activitate, sa isi dezvolte si sa isi implementeze politici bazate pe sustenabilitate.

Acest standard international a fost conceput pentru a servi drept un important punct de reper pentru organizatii si nu ca o certificare pentru rezultatele acestora.

Cele sapte principii ale ISO 26000 sunt, dupa cum urmeaza:
• Responsabilitatea;
• Transparenta,
• Comportamentul etic;
• Luarea in considerare a partilor interesate;
• Legalitatea;
• Standardele internationale;
• Drepturile omului.

Pe langa aceste principii, temele centrale ale documentului implica indrumari privind drepturile omului, practicile de lucru, mediul inconjurator, practicile etice de functionare, combaterea coruptiei si a mitei, protectia consumatorului si dezvoltarea asociata participarii comunitare.

Directorul Jorge Cajazeira este doctor in administrarea intreprinderilor, expert in inovatie si dezvoltare durabila si autorul mai multor tratate avand ca teme responsabilitatea sociala si sustenabilitatea. (ibahia.com)

› ISO 26000, prezentat in timpul conferintei Rio+20