Standardele ISO ofera solutii la cel de-al saselea Forum Mondial al Apei
9 martie 2012. Modalitatile prin care standardele ISO pot oferi solutii la problemele esentiale referitoare la apa constituie tema unui atelier care va avea loc pe 13 martie 2012 in cadrul celui de-al saselea Forum Mondial al Apei organizat in Marsilia, Franta, reprezentand unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen pe plan international.
Atelierul care va purta titlul “Cum pot infrunta standardele ISO provocarile globale legate de apa?,” va pune accentul pe instrumentele ISO dedicate evaluarii, imbunatatirii si managementului activitatilor de intretinere a apei potabile si sistemelor de ape reziduale si dedicate managementului bunurilor, care pot ajuta autoritatile si operatorii economici din domeniul apei sa indeplineasca asteptarile clientilor si principiile de dezvoltare durabila.
Atelierul va mai examina, de asemenea, gestionarea apei in conditii de criza. Si deoarece deficitul de apa devine o problema esentiala pentru multi oameni, vor mai fi prezentate si lucrarile ISO cele mai recente care au ca subiect reutilizarea apelor reziduale tratate in irigatii, proces care vizeaza prevenirea oricarui impact advers asupra sanatatii publice si asupra mediului.
Forumul Mondial al Apei (WWF) mobilizeaza creativitatea, inovatia, competenta si know-how-ul in favoarea apei. El reuneste toate partile interesate in jurul problemelor locale, regionale si globale din ziua de azi pentru a aborda provocarile cu care se confrunta lumea si pentru a tranforma apa intr-o prioritate pe toate agendele politice. Peste 25 000 de participanti sunt asteptati sa ia parte la evenimentul care va avea loc in Marsilia in perioada 12-17 martie 2012.
Loic Fauchon, presedintele Consiliului Mondial al Apei, unul dintre organizatorii WWF, a scos in evidenta importanta standardelor intr-un interviu acordat revistei ISO, spunand: “Existenta liniilor directoare comune definite de aceste standarde ajuta la promovarea intelegerii problemei, ca si la comunicarea dintre diferitele parti implicate la nivel international. Importanta este si valorificarea know-how-ul si oficializarea sa intr-un ‘ghid de bune practici’ in forma standardelor internationale, contribuind astfel la dezvoltarea competentelor.” (ISO Focus+, ianuarie 2009)
Pe langa atelierul organizat de ISO si facilitat de AFNOR (membrul ISO pentru Franta), expertii din comitetele ISO care dezvolta standarde referitoare la apa vor mai participa si la alte sesiuni ale forumului pe teme cum ar fi buna guvernare si managementul crizei.
Desi este esentiala vietii, aprovizionarea cu apa este ingreunata de seceta, de deficitele de apa, de schimbarile climatice, de contaminare si de poluare, de cerintele marilor orase, de irigarea intensa si de o populatie in crestere, cu standarde mai inalte de trai. Aceste probleme depasesc granitele fizice si impun gasirea unui raspuns global.
Standardele ISO ofera tehnologii, terminologii si bune practici armonizate, astfel incat tarile care impart aceleasi resurse de apa pot colabora in mod eficient si eficace. Standardele sunt instrumente puternice dedicate impartasirii solutiilor dovedite la nivel global in toate regiunile lumii.
Gratie importantei contributii pe care standardele internationale o pot aduce in abordarea acestei provocari vitele si mondiale, apa a devenit una dintre prioritatile strategice ale Organizatiei Internationale pentru Standardizare.
Din cele peste 19 000 de standarde internationale ISO, peste 550 se refera anume la apa. Ele abordeaza probleme ca gestionarea serviciilor legate de apa potabila, sistemele de apa menajera, aprovizionarea cu apa in timpul situatiilor de criza, irigatiile, calitatea si pastrarea apei (de exemplu, hidrometria, analiza calitatii, amprenta de apa) si infrastructura (de exemplu, tevile, supapele, contorizarea).
ISO lucreaza in stransa colaborare cu cele mai importate parti interesate din sectorul apei pentru a garanta relevanta si intelegerea pe piata a standardelor sale, consolidand contributiile venite din partea ramurilor industriale, a guvernelor, a mediului de cercetare si academic, a organizatiilor internationale si a ONG-urilor. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)