ISO isi consolideaza cooperarea privind standardele cu asociatia AOAC INTERNATIONAL
29 iunie 2012. ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) si AOAC INTERNATIONAL au semnat un acord de cooperare avand ca tema standardele internationale care se refera la comertul cu formule de lapte pentru sugari si produse de nutritie pentru adulti, standarde de care beneficiaza toate partile interesate, inclusiv consumatorii.
Acordul ISO-AOAC a fost semnat pe 18 iunie 2012 de secretarul-general ISO, Rob Steele, si de directorul executiv AOAC, James Bradford.
ISO, o organizatie nonguvernamentala cu membri alcatuiti din organismele nationale de standardizare a peste 164 tari, este cel mai mare dezvoltaror de standarde internationale de lume, cu un portofoliu actual de peste 19 100 standarde.
AOAC INTERNATIONAL este o asociatie stiintifica nonprofit cu sedul in Gaithersburg, Maryland, SUA. Cu ajutorul celor peste 3000 membri ai sai din intreaga lume, asociatia se afla in serviciul comunitatilor de stiinte analitice, punand la dispozitia partilor interesate instrumentele si procesele adecvate necesare dezvoltarii prin consens a unor metode si servicii care asigura masuratori de calitate.
Datorita acestui nou acord, ISO si AOAC pot participa una la lucrarile celeilalte pentru a dezvolta si a aproba in colaborare standarde. Prioritatile initiale se vor axa asupra cooperarii in domeniul formulelor pentru sugari si a produselor de nutritie pentru adulti si a altor produse din lapte. Acest lucru va implica si colaborarea cu Federatia Internationala a Lactatelor (IDF), cu referire la programul ISO/IDF de lucru asupra metodelor de analiza si esantionare a laptelui si a produselor lactate.
Secretarul-general ISO, Rob Steele, a comentat: “O astfel de armonizare va creste semnificativ relevanta mondiala si impactul organizatiilor noastre prin promovarea si adoptarea unor metode comune in domeniul nutritiei sugarilor si adultilor”.
“ISO este un partener foarte important, si suntem extrem de incantati ca am semnat acest acord la nivel inalt,” a declarat si directorul executiv AOAC, James Bradford. “Noul acord subliniaza faptul ca ISO si AOAC impartasesc o abordare eficace si eficienta a dezvoltarii standardelor internationale.”
Richard Doyle, presedintele IDF, a spus: “IDF are ca obiectiv strategic incurajarea relatiilor reciproc avantajoase cu alte organizatii si a sprijinit in mod activ eforturile de colaborare dintre ISO si AOAC. IDF asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu AOAC si ISO in dezvoltarea unor metode de analiza a formulelor pentru sugari.”
Acordul de cooperare dintre ISO si AOAC sprijina obiectivul Planului Strategic ISO 2011-2015 de a “incuraja parteneriatele care cresc valoarea si dezvoltarea eficienta a standardelor internationale” si completeaza eforturile ISO de a colabora cu organizatii internationale de prestigiu. (dupa un comunicat de presa al www.iso.org)