Planul de actiune ISO furnizeaza propuneri de standarde pentru combaterea dezastrelor cauzate de scurgerile de petrol
ISO a elaborat un plan de actiune privind standardele internationale de care ar putea beneficia industria de petrol si gaze pentru prevenirea sau atenuarea dezastrelor, cum ar fi deversarea de petrol Deepwater Horizon din Golful Mexic in 2010 si deversarea de petrol Montara din largul coastei Australiei de Vest din 2009.
Bazandu-se pe lectiile invatate urmare a celor doua catastrofe, planul:
– Ofera un inventar al standardelor relevante, care sunt deja disponibile
– Propune un program pentru dezvoltarea de noi standarde sau de imbunatatire a celor existente.
Planul de actiune acopera standarde legate de operatiuni de foraj, de constructie si operare de puturi, relevante pentru evenimente de genul Deepwater Horizon (cunoscut si sub numele de Macondo) sau Montara.
Planul a fost dezvoltat de catre comitetul tehnic ISO / TC 67, Materiale, echipamente si structuri offshore pentru industria petroliera, petrochimica si a gazelor naturale.
Neil Reeve, presedinte ISO / TC 67, comenteaza: “Tinand cont de internationalizarea industriala, lectiile invatate din accidentele pentrecute intr-o tara trebuie sa fie transferate la nivel global.
Standardele internationale elaborate de ISO / TC 67 reprezinta o modalitate de a realiza acest lucru. ”
Inventarul include 71 de standarde existente si documente conexe disponibile oferite de ISO sau de alte organizatii, in special Institutul American de Petrol- American Petroleum Institute (API).
Programul propune 31 de standarde si de documente conexe, in curs de dezvoltare sau actualizare de catre ISO, API sau de alte organizatii. Comitetul director al ISO / TC 67 prevede: “In cadrul accidentelor Macondo si Montara am pierdut 11 colegi, mediul ambiant a avut mult de suferit si au fost cauzate importante pierderi materiale, financiare si reputationale.”
Organisme de standardizare, cum ar fi ISO (prin intermediul ISO/ TC 67), API si altele au dezvoltat si mentinut standarde menite sa faciliteze apararea impotriva acestui tip de accidente. In vederea continuitatii acestor demersuri este esential ca recomandarile identificate sa fie implementare acum in portofoliul de standarde internationale. ”
ISO / TC 67 subliniaza importanta punerii in aplicare a standardelor: “Dezvoltarea si actualizarea standardelor internationale bazate pe consens reprezinta doar primul pas. Acestea raman simple documente tiparite sau electronice, pana la aplicarea lor concreta in cadrul unui anumit proiect national sau de catre un utilizator.”
Sute de experti din 29 de tari participa la lucrarile ISO / TC 67, alte 31 de tari avand calitatea de observatori.
In prezent, portofoliul comitetului ISO / TC 67 cuprinde 170 de standarde noi sau actualizate.
Ele cunosc un grad de adoptabilitate din ce in ce mai mare din partea organismelor regionale si nationale de standardizare din America de Nord si de Sud, China, Europa, statele din Golf, Kazahstan, Rusia si in acelasi timp castiga tot mai mult teren sub forma de referinta in cadrul reglementarilor nationale. (www.iso.org)