Home > Stiri EXTERNE > ISO Focus + si eficienta energetica

Revista ISO pune accent pe standardele legate de eficienta energetica

Daca considerati ca este o provocare deschiderea drumului spre o energie sustenabila a viitorului, imaginati-va acest demers fara contributia standardelor internationale.

Editia din mai a ISO Focus +, revista elaborata de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), atrage atentia asupra acestui aspect, tinand cont de unele dintre standardele cheie care ofera detalii practice indispensabile, necesare pentru gasirea unor solutii in domeniile legate de schimbarile climatice, eficienta energetica si energia durabila.

Revista subliniaza rolul important al eficientei energetice in contextul actual al cresterii preturilor la petrol si al schimbarile climatice. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), eficienta energetica ofera un instrument puternic si eficient pentru realizarea unui viitor energetic durabil.

Imbunatatirile din domeniul eficientei energetice pot reduce nevoia de investitii in infrastructura energetica, reduc costurilor cu combustibilii, duc la cresterea competitivitatii si la imbunatatirea bunastarii consumatorilor.

Beneficiile asupra mediu se concretizeaza, de asemenea, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii aerului la nivel local. Securitatea energetica are, de asemenea, de castigat de pe urma imbunatatirii eficientei energetice, prin reducerea dependentei de combustibili fosili importati.

In acest scop, editia din mai 2011 a revistei ISO Focus + considera ca ridicarea gradului de constientizare cu privire la standardele internationale poate constitui o parte a solutiei la problemele de energie actuale.
Conform publicatiei Forumului Economic Mondial – World Economic Forum’s (WEF), cu titlul Eficienta energetica-Accelerarea agendei:

“Provocarea consta in faptul ca, odata cu cresterea cererii si aparitiei unei noi tehnologii, obiectivele legate de eficienta trebuie sa progreseze – iar standardele internationale pot sprijini aceasta miscare. “

In editia din mai 2011 a revistei ISO Focus +, adjunctul secretarului general ISO, dl. Kevin McKinley, explica cresterea gradului de cosntientizare a faptului ca solutiile bazate pe piata si pe opinia partilor implicate, cum ar fi standardele internationale ISO, pot constitui exemple si pot marca directiile catre un viitor mai prosper si durabil.

Dl. McKinley subliniaza faptul ca dezvoltarea durabila este o prioritate importanta pentru ISO – evidentiind instituirea unui grup operativ privind acest subiect si implicarea ISO in procesul de pregatire pentru Conferinta Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabila (Rio +20) din iunie 2012.

Editia din mai a revistei Focus + reuneste un portofoliu de articole dintr-o gama diversa de subiecte: masini electrice, eficienta energetica a cladirilor, terminologia energetica generala, standardele cu privire la amprenta de carbon (viitorul standard ISO 14067) si sistemele de gestionare a energiei (viitorul standard ISO 50001 ).

De asemenea, revista prezinta un studiu de caz din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA – US Department of Energy (DoE), care a sprijinit punerea in aplicare de catre companii industriale din SUA a unor programe-pilot bazate pe ISO 50001, Managementul energiei, in scopul de a incuraja productia eficienta de energie si de a promova imbunatatiri verificabile in performanta energetica.

Nu in ultimul rand sunt luate in discutie o serie de noi comitete create de ISO, care se ocupa cu probleme legate de energie, cum ar fi criteriile de durabilitate pentru bioenergie, economiile de energie si eficienta energetica a cuptoarelor industriale.

Problematica din aceasta luna atinge demersurile pe care ISO le face pentru eficienta energetica si motivatia pentru care standardele sunt instrumente de prim rang, pentru a ajuta la satisfacerea provocarilor internationale legate de obtinerea de energie verde si de schimbarile climatice.

Editia prezenta include un interviu exclusiv cu Carole Le Gall, directorul executiv al Centrului tehnico-stiintific pentru contructii – Scientific and Technical Centre for Building (CSTB), un organism public independent din cadrul industriei de constructii inovatoare, care se bazeaza in mod considerabil pe standarde.

In plus fata de revista, doua noi articole online bonus au fost adaugate pe web site-ul ISO:
• Dezastrele recente si standardele ISO
• Fujitsu NZ obtine statutul de furnizor certificat ISO / IEC 20000 (www.iso.org)

› ISO Focus + si eficienta energetica