ISO si OHI isi consolideaza relatiile de cooperare in privinta standardelor hidrografice
19 aprilie 2012. ISO, reteaua mondiala de organisme nationale de standardizare si cel mai mare dezvoltator de standarde internationale din lume, si Organizatia Hidrografica Internationala (OHI) au semnat un memorandum de intelegere pentru a-si intari relatiile de cooperare.
Memorandumul a fost semnat de Rob Steele, secretarul-general ISO, si de Alexandros Maratos, presedintele comitetului de conducere al OHI.
Organizatia Hidrografica Internationala, cu sediul in Monaco, este o organizatie interguvernamentala care stabileste standardele internationale referitoare la cartografia marina si la hidrografie. OHI isi aliniaza tot mai mult standardele cu standardele internationale dezvoltate de comitetul tehnic ISO/TC 211.
Memorandumul are ca obiectiv sa intareasca actuala cooperare dintre OHI si comitetul tehnic ISO/TC 211, Informati geografice/Geomatica, in ceea ce priveste standardele internationale aplicabile hidrografiei si cartografiei marine si datelor, produselor si serviciilor conexe, si sa evite redundanta lucrarilor intreprinse de cele doua organizatii.
ISO/TC 211 si OHI vor avea, astfel, posibilitatea de a-si armoniza programele de lucru pentru a obtine beneficii reciproce prin impartasirea resurselor oferite de expertii ambelor organizatii.
Rob Steele comenteaza: “ISO si OHI lucreaza deja in stransa colaborare si stiu ca acest memorandum va intari legaturile dintre cele doua organizatii si va ajuta sectorul informatiilor geografice prin armonizarea si impartasirea celor mai bune practici. Memorandumul va oferi un cadru pentru dezvoltarea unor aplicatii specifice in sector prin folosirea unor date geografice.”
Specificatiile existente OHI privind informatiile geografice vor fi aliniate oriunde este posibil seriei de standarde ISO 19100. Aceasta serie standardizeaza aspectele legate de descrierea si de managementul serviciilor de informare geografica.
OHI isi aduce deja contributia activa la lucrarile ISO/TC 211, al carui domeniu acopera standardizarea in sectorul informatiilor geografice digitale. Comitetul tehnic ISO/TC 211 a fost creat in 1994 si a dezvoltat deja 57 de standarde internationale.
Obiectivele sale de ansamblu sunt urmatoarele:
• Sa creasca nivelul de intelegere si de utilizare a informatiilor geografice;
• Sa sporeasca disponibilitatea, accesul, integrarea si impartasirea informatiilor geografice;
• Sa promoveze utilizarea eficienta, eficace si economica a informatiilor geografice digitale si a sistemelor hardware si software asociate;
• Sa contribuie la o abordare armonizata in ceea ce priveste rezolvarea problemelor globale ecologice si umanitare.
Alexandros Maratos a salutat semnarea acestui memorandum de intelegere, spunand: “Acest memorandum de intelegere va garanta ca informatiile hidrografice sunt tot mai disponibile intr-o forma care se bazeaza pe standardele internationale comune si bine intelese. Acest lucru inseamna ca informatiile pot fi folosite la randamentul lor maxim si ca vor putea imbunatati rezultatele in materie de securitate a navigatiei, de protectie a mediului marin si de dezvoltare economica mondiala prin intermediul unui management sustenabil si prin folosirea tuturor bunurilor si resurselor din marile si oceanele lumii.”
Ca raspuns la inovatiile tehnologice, disciplinele cartografiei si geografiei au suferit, individual si colectiv, schimbari semnificative in decursul ultimilor cincizeci de ani. In mod traditional, informatiile geografice erau produse si exploatate in principal de comunitatea cartografilor si geografilor. Insa tot mai mult, ele sunt create si folosite acum de multe alte parti interesate, in special din mediul de afaceri si din sfera guvernamentala. Standardizarea ajuta in prezent la inlesnirea inovatiilor si la distribuirea pe plan international a noilor descoperiri si progrese inregistrate in acest sector.
Standardizarea informatiilor geografice usureaza schimbul de date si de informatii digitale si de aplicatii tehnologice, permitandu-le, de exemplu, oamenilor de afaceri si consumatorilor sa acceseze informatii localizate cu ajutorul unei varietati de dispozitive mobile. In hidrografie, hartile electronice standardizate de navigatie emise in mod oficial acopera in prezent intreaga suprafata a globului terestru. (dupa un comunicat de presa al ISO)