Home > Stiri EXTERNE > ISO/PAS 17208-1 Sunete subacvatice emise de nave

Standardul ISO 17208 ajuta la masurarea zgomotului din mari si oceane

3 aprilie 2012. Zgomotul generat de activitatile oamenilor pe oceane si alte cai navigabile poate fi daunator mediului marin. Pentru a ajuta la cuantificarea acestui zgomot si pentru a stabili standarde adecvate pentru generarea, transmiterea si receptionarea sunetelor emise sub apa, Organiatia Internationala pentru Standardizare a alcatuit un nou subcomitet, SC 3, in cadrul comitetului tehnic ISO/TC 43, Acustica, dedicat acusticii subacvatice.

Comitetul a dezvoltat deja primul sau standard, o specificatie disponibila public, ISO/PAS 17208-1:2012, Acustica – Cantitati si proceduri de descriere si masurare ale sunetelor subacvatice emise de nave – Partea 1: Cerinte generale pentru masuratorile din apa de adancime. Documentul poate fi folosit pentru a demonstra conformitatea cu cerintele contractuale, pentru a inlesni evaluarile periodice ale semnaturii acustice si in scopuri de cercetare si dezvoltare. Printre utilizatorii carora li se adreseaza aceasta specificatie se numara agentiile guvernamentale, operatorii de nave de cercetare oceanografica si proprietarii de vase comerciale care isi desfasoara activitatea in ape sensibile din punct de vedere acustic.

Exista mai multi factori care contribuie la transformarea marilor in locuri zgomotoase: navele comerciale, navele de croaziera, navele militare si submarinele, tunurile de aer folosite in cercetarea oceanografica si in explorarea mineralelor, sporturile nautice, sonarele active, comunicatiile acustice, sursele de energie alternativa din larg si proiectele de constructii marine, alaturi de sursele naturale si biologice.

Dr. George Frisk, presedintele SC 3, a explicat: “Guvernele, industria, organizatiile ecologiste, ca si oamenii de stiinta si inginerii interesati se lupta sa inteleaga impactul pe care il poate avea zgomotul asupra ecologiei marine, animalelor marine, cercetarii oceanografice, comunicatiilor subacvatice biologice si antropogenice, ca si supravegherii submarine a principalelor cai navigabile si porturi in scopuri de protectie impotriva potentialelor evenimente naturale si/sau teroriste catastrofale. Aceste eforturi au scos la lumina faptul ca exista o nevoie de a standardiza aceste metode de masura si de evaluare a sunetului subacvatic generat de diverse surse, ca si a propagarii si receptionarii sale de catre traductoare si organismele biologice.”

Domeniul lucrarilor intreprinse de SC 3 se va axa pe metodele de masura si de evaluare a generarii, propagarii si receptionarii sunetului subacvatic si reflectarii si difuzarii sale plecand de la fundul la suprafata marii si la organismele biologice, si va include toate aspectele care au legatura cu efectele sunetului subacvatic asupra mediului subacvatic, fiintelor umane si vietii acvatice.

ISO/PAS 17208-1:2012: Acustica – Cantitati si proceduri de descriere si masurare ale sunetelor subacvatice emise de nave – Partea 1: Cerinte generale pentru masuratorile din apa de adancime, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania), mai putand fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 108 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al iso.org)

› ISO/PAS 17208-1 Sunete subacvatice emise de nave