ISO si partenerii sai organizeaza un atelier in Bali avand ca tema solutiile pentru sustenabilitatea fermelor piscicole
17 octombrie 2011. Treisprezece tari din Asia de Est si de Sud-Est au participat de curand la un atelier regional in Bali, Indonezia, care a avut ca tema fermele piscicole sigure si sustenabile organizate de ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) in cooperare cu Comisia Codex Alimentarius (Codex), Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) si Initiativa Globala pentru Siguranta Alimentelor (GFSI).
Afacerile sigure si sustenabile din sectorul fermelor piscicole reprezinta o problema cheie atat pentru tarile dezvoltate, cat si pentru cele in curs de dezvoltare. Atelierul din Bali a identificat trei probleme principale:
• Supraexploatarea, pescuitul ilegal;
• Calitatea si siguranta produselor;
• Nevoia de produse competitive pentru piata internationala.
Aceste probleme isi pot gasi rezolvarea prin standarde, scheme si bune practici dezvoltate de organizatii internationale cum sunt ISO, Codex, FAO, OIE si GFSI. Cu toate acestea, multitudinea de reglementari si de standarde este derutanta, indeplinirea lor este costitoare si ele insele pot ridica bariere netarifare in calea comertului.
Ca o solutie, unele tari si-au dezvoltat propriile scheme nationale de certificare, insa acesta nu este un lucru sustenabil, deoarece schemele nu beneficiaza de recunoasterea internationala si, astfel, se adauga si ele la complexitatea situatiei.
Prin urmare, coordonarea intre organizatiile internationale este esentiala pentru sustenabilitatea intregului sector. In mod deosebit, ele trebuie sa alinieze cerintele privind siguranta si calitatea alimentelor prin intermediul recunoasterii reciproce a schemelor de certificare.
Pentru a rezolva aceste probleme, in cadrul atelierului au fost propuse planuri de actiune, definind obiectivele care trebuie atinse si actorii implicati la nivel national, regional si international.
Pasul urmator este ca participantii la atelier sa transmita lectiile invatate respectivelor lor grupuri nationale si sa organizeze ateliere similare de discutii si de sensibilizare in tarile lor, implicand, de pilda, producatori, muncitori, inspectori, laboratoare de testare, agenti de transport, experti in lantul alimentar, agentii de promovare a exportului, furnizori de servicii de depozitare si de expediere a marfurilor.
Cele 13 delegatii nationale din regiune care au participat la atelierul din perioada 13 – 16 septembrie 2011 au inclus reprezentanti ai institutelor nationale de standardizare, ai guvernelor si ai sectorului industrial. Tarile participante au fost: Brunei Darussalam, Cambodgia, Fiji, Indonezia, Republica Populara Democrata Coreeana, Republica Populara Democrata Lao, Malaezia, Mongolia, Myanmar, Papua Noua Guinee, Filipine, Thailanda si Vietnam.
Atelierul a fost organizat cu sprijinul membrului ISO reprezentand Indonezia, Badan Standardisasi Nasional (BSN) si cu asistenta financiara a Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare Internationala. (sursa: ISO)