Home > Stiri EXTERNE > Laborator de analize clinice, certificat ISO 9001

Laboratorul Spitalului General din Elda obtine certificarea internationala a calitatii ISO 9001:2008

22 august 2012. Laboratorul de Analize Clinice al Spitalului General din orasul spaniol Elda (provincia Alicante) a obtinut certificarea internationala a calitatii ISO 9001, ceea ce implica implementarea unui sistem de management al calitatii care standardizeaza operatiunile si asigura un rezultat final optim pentru utilizator, potrivit informatiilor dintr-un comunicat dat publicitatii de Guvernul Autonom al Valenciei.

Secretarul regional al Departamentului Sanatatii, Nela García, i-a inmanat certificatul ISO 9001 sefului serviciului de analize clinice, Juan Miguel Andrés, in calitatea sa de reprezentant al specialistilor din unitatea medicala.

Laboratorul devine astfel prima unitate a spitalului din Elda care obtine certificarea ISO 9001:2008, un standard international care certifica performanta unui serviciu, unei companii sau unei institutii conform unui sistem de management care permite administrarea si imbunatatirea continua a calitatii activitatilor sale.

García i-a felicitat pe angajatii laboratorului pentru obtinerea acestei certificari care ”garanteaza niveluri ridicate ale securitatii, calitatii si eficientei unui serviciu care a stiut sa profite de potentialul echipamentului cu care a fost dotat dupa extindere”.

Reunirea tehnologiei si a procedurilor de lucru standardizate se va traduce in servicii imbunatatite oferite de laborator cetatenilor si altor profesionisti, ceea ce reprezinta o prioritate pentru Departamentul Sanatatii.

Secretarul regional a amintit ca extinderea de care a beneficiat centrul multumita investitiilor facute de administratia autonoma a Valenciei a dus la mutarea laboratorului intr-o noua cladire a spitalului in ianuarie 2011 si la extinderea instalatiilor sale prin incorporarea tehnologiei de ultima generatie, ceea ce, potrivit opiniei sale, “a insemnat imbunatatirea ingrijirii acordate cetatenilor”.

Certificarea ISO 9001:2008

Pentru a obtine certificarea ISO 9001:2008, au fost identificate si documentate toate procesele efectuate in cadrul laboratorului, “unificand criteriile de performanta si stabilind standarde astfel incat intreaga activitate sa se desfasoare intr-un mod mai organizat si mai controlat,” potrivit comunicatului.

García a subliniat “faptul ca toti profesionistii utilizeaza aceeasi documentatie si isi inregistreaza performantele, ceea ce le permite sa isi cunoasca punctele tari si pe cele slabe, favorizand imbunatatirea continua a serviciilor pe care le presteaza”.

De asemenea, s-a mai remarcat faptul ca ”standardizarea proceselor implica o adaptare rapida a noilor angajati, deoarece oricare dintre acestia va intalni un ghid de conduita foarte clar.”

Activitati “orientate catre utilizatori”

Prin aceasta certificare ISO 9001, laboratorul de analize clinice “isi orienteaza si mai mult activitatile catre utilizatori, si anume catre medici si catre pacienti,” a adaugat García. In acest mod, ambii au asigurat un serviciu prin care “sunt reduse erorile si este sporita securitatea,” ceea ce este un lucru esential in cazul unui serviciu central asa cum este laboratorul.

De asemenea, a fost remarcat faptul ca laboratorul este “responsabil pentru furnizarea unor rezultate care stau la baza luarii unor decizii clinice si, prin urmare, legate de diagnosticele si tratamentele stabilite.”

La randul sau, directorul departamentului de sanatate din Elda, Sofía Clar, a dorit sa scoata in evidenta “intentia de imbunatatire continua a specialistilor care alcatuiesc acest laborator” si sa aminteasca faptul ca, dupa extindere, laboratorul “a obtinut certificarea ISO 9001 in numai opt luni, incorporandu-si in mod oficial o dinamica a calitatii activitatilor sale.”

Sofía Clar a mai precizat: “Aceasta certificare ISO demonstreaza importanta pe care spitalul din Elda o acorda excelentei, si de aceea depunem eforturi ca si alte unitati ale sale sa obtina aceeasi certificare. Obiectivul este sa implementam sisteme de management al calitatii intr-un numar cat mai mare de unitati ale spitalului.”

Pentru mai multe informatii, vizitati www.elda.san.gva.es.

› Laborator de analize clinice, certificat ISO 9001