Home > Stiri EXTERNE > Laborator de medicina legala certificat ISO 17025

Frankfort, Kentucky. 5 iunie 2012. Ansamblul de laboratoare de medicina legala ale politiei din statul american Kentucky s-a bucurat recent de o realizare fara precedent datorita faptului ca laboratoarele au reusit sa duca la bun sfarsit un proces de acreditare renumit pe plan international, prin care este evaluata calitatea operatiunilor de laborator si a procedurilor stiintifice aplicate.

Laboratoarele, care sunt situate in localitatile Frankfort, Madisonville, Louisville, Cold Spring, Ashland si London, au indeplinit cu succes cerintele rigurosului standard pentru laboratoare ISO 17025, urmand programul international de acreditare pentru laboratoarele de medicina legala initiat de ASCLD/LAB (American Society of Crime Lab Directors/Laboratory Accreditation Board). ISO este cel mai mare dezvoltator si editor de standarde internationale din lume, constituind o retea de institute nationale de standardizare din peste 160 de tari si avand sediul central la Geneva, in Elvetia.

Semnificatia acestei recunoasteri este una esentiala, deoarece pune la dispozita publicului si a sistemului de drept penal din Kentucky metode de asigurare a calitatii operatiunilor executate in laboratoarele de medicina legala ale politiei statale si a procedurilor stiintifice aplicate.

Pentru a fi acreditate, cele sase laboratoare au fost auditate de 22 inspectori care au evaluat toate politicile, procedurile, rezultatele si personalul angajat in laboratoare.

“Inspectorii au trecut in revista fiecare aspect al operatiunilor noastre,” a declarat Laura Sudkamp, directoarea Laboratorul Central KPS din Frankfort,care s-a implicat indeaproape in intregul proces. “In fiecare locatie, au examinat rapoartele noastre de laborator si au privit la fata locului toata documentatia si procesele in desfasurare. Au chestionat personalul cautand sa vada daca acesta intelege standardul si verificand conformitatea. Au analizat modul de redactare a rapoartelor de laborator, documentatia datelor, procesele analitice, programele de formare profesionala, educatia si calificarile fiecarui membru al personalului.”

Desi nu este obligatoriu, procesul de acreditare ISO 17025 ii permite unui laborator sa demonstreze ca personalul, conducerea, procedurile sale tehnice si de functionare, echipamentul si instalatiile sale indeplinesc standarde internationale consacrate, independente, de terta parte. Acreditarea este unul dintre aspectele programului de asigurare a calitatii laboratoarelor politiei statului Kentucky, program care mai include si testarea competentei, educatia continua si alte initiative care ajuta laboratoarele in eforturile lor de a oferi cele mai bune servicii sistemului de justitie penala.

Cele sase laboratoare, in care lucreaza 128 angajati, pun la dispozitia agentiilor federale si a tuturor agentiilor locale din Commonwealth servicii gratuite de medicina legala. Aceste servicii includ teste de alcool in respiratie, de alcool in sange/toxicologie; comparatii intre arme de foc; identificarea substantelor controlate; examinarea chimica a urmelor; biologie medico-legala/ADN si intretinerea bazei de date ADN. Aproximativ 50000 de cazuri sunt rezolvate in fiecare an in cele sase laboratoare de stat din Kentucky.

“A obtine acreditarea ISO 17025 de la prima incercare este un succes remarcabil,” a declarat comisarul KSP Rodney Brewer. “Insa a o face intr-un mod atat de exemplar este o adevarata marturie a gradului de pregatire si de intelegere a cerintelor stricte ale procesului de acreditare de catre angajatii laboratoarelor. Aceasta realizare n-ar fi putut fi indeplinita daca nu am fi beneficiat de dedicarea si de munca depusa de angajatii nostri din laboratoare.”

Cu ocazia ceremoniei de acordare a acreditarii ISO 17025, douazeci si doi de angajati ai laboratoarelor au primit certificate de excelenta pentru contributia lor la procesul de acreditare. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kentuckystatepolice.org.

› Laborator de medicina legala certificat ISO 17025