Home > Stiri EXTERNE > MPEG sarbatoreste cea de-a 100-a reuniune

MPEG, expertii standardelor din spatele industriei DVD, isi sarbatoresc cea de-a 100-a reuniune

30 aprilie 2012. Moving Picture Experts Group (MPEG), grupul care a castigat trei premii Emmy si care a dezvoltat standardele de compresie digitala audio si video ca MP3, MPEG-2, MPEG-4, ajutand astfel la lansarea unor industrii de milioane de dolari (MP3, set top box, DVD si comunicatiile mobile), folosite in fiecare zi de milioane de oameni din intreaga lume, isi organizeaza cea de-a 100-a reuniune la Geneva, in Elvetia, intre 30 aprilie si 4 mai 2012.

Pe 2 mai, grupul organizeaza evenimentul “MPEG 100” pentru a sarbatori aproape un sfert de secol de activitate intensa, in cadrul careia mii de experti in mediile digitale din zeci de tari si sute de companii au lucrat in colaborare pentru a impinge mai departe frontierele tehnologiei.

La eveniment participa inalti reprezentanti oficiali ai ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) si ai Comisiei Electrotehnice Internationale (IEC), care coopereaza in cadrul comitetului tehnic reunit ISO/IEC JTC 1, Tehnologia informatiei, in care MPEG functioneaza ca subcomitetul SC 29, Codarea informatiilor audio, vizuale, multimedia si hypermedia, grupul de lucru WG 11, Codarea filmelor si audio.

La eveniment mai participa si reprezentanti ai Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU), cu care MPEG a dezvoltat doua standarde de compresie video si cu care colaboreaza in prezent pentru a dezvolta standardului HEVC (codare video de inalta eficienta), ca si reprezentanti ai Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO).

Dr. Leonardo Chiariglione, presedintele subcomitetului ISO/IEC JTC 1/SC 29, comenteaza:

“Mediile digitale le-au oferit utilizatorilor o revolutie in modul in care sunt create, distribuite si consumate, cu profundele lor ramificatii in industrie, in societate si pe plan individual.

Mediile digitale sunt acum o parte integranta a vietii a milioane de oameni – facand-o mai buna, mai interconectata si mai sociala. Evenimentul MPEG 100 va fi o oportunitate de a confirma ca organizatiile internationale pastreaza o stransa cooperare in trasarea viitorului mediilor digitale.”

Grupul MPEG a castigat trei dintre cele mai ravnite premii Emmy pentru tehnologie si inginerie, prezentate de Academia Nationala Americana de Arta si Stiinta in Televiziune (NATAS) pentru realizarile exceptionale in dezvoltarea tehnica si tehnologica. Aceste premii s-au referit la:
• Standardul MPEG-4 pentru Codare Video Avansata (AVC). Si grupul de experti in codare video de la ITU-T a primit un premiu Emmy pentru rolul sau in elaborarea acestui standard;
• MPEG-1 si MPEG-2 – codarea de compresie asociata cu CD-urile video si MP3, cu dispozitivele digitale TV de tipul set top box si cu DVD-urile.

Incepand cu anul 1948, ceremonia de decernare a premiilor Emmy onoreaza dezvoltarea si inovatiile din tehnologia radiodifuziunii si recunoaste companiile, organizatiile si persoanele care realizeaza progrese tehnologice care au un efect semnificativ pentru tehnica de televiziune. Castigatorii premiilor sunt alesi de un panou de distinsi profesionisti in televiziune, radiodifuziune si celelalte medii emergente din domeniul comunicatiilor. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)

› MPEG sarbatoreste cea de-a 100-a reuniune