Standardul FSSC 22000 garanteaza caracterul inofensiv al alimentelor
5 septembrie 2011. Asociatia Spaniola pentru Standardizare si Certificare (AENOR) a devenit prima asociatie acreditata de Entitatea Nationala de Acreditare (ENAC) pentru a certifica in conformitate cu schema FSSC 22000.
Bazandu-se pe standardele UNE-EN ISO 22000 si ISO/TS 22002-1, aceasta schema specifica cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca un sistem de management pentru a asigura caracterul inofensiv al alimentelor in sectorul prelucrarii produselor animale si vegetale perisabile, prelucrate la temperatura mediului ambiant si fabricate din ingrediente (bio)chimice in industria alimentara. Numarul actual de certificari este de zece, insa se asteapta dublarea acestei cifre pana la sfarsitul anului, potrivit unor surse oficiale din cadrul AENOR.
Schema FSSC 22000 a fost dezvoltata de Foundation for Food Safety Certification (fundatia pentru certificarea sigurantei alimentare), infiintata in 2004 si recunoscuta de Global Food Safety Initiative (GFSI), organism condus de marii fabricanti si distribuitori din industria alimentara.
Spre deosebire de certificarea ISO 22000, schema FSSC 22000 nu se aplica intregului lant alimentar.
Astfel, aceasta schema certifica siguranta alimentara a unor anumitor industrii agroalimentare si a unor fabricanti de produse alimentare care ofera produse consumatorului final in calitate de producatori ai ingredientelor. Produsele prelucrate animale si vegetale, ca fructele si legumele proaspete; produsele avicole; ouale si produsele din oua; produsele si derivatele din peste; produsele lactate; uleiurile si grasimile; bauturile racoritoare si alcoolice; ca si produsele (bio)chimice din industria alimentara folosite ca ingrediente alimentare – sunt cele care pot obtine aceasta certificare.
In acest moment, AENOR certifica produsele proaspete si prelucrate de origine animala. Printre certificarile oferite de AENOR se numara si ISO 22000 pentru siguranta alimentara si Marca N pentru fructe si legume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.aenor.es.