Home > Stiri EXTERNE > Portul Valencia a obtinut certificare ISO 28000

Portul Valencia a obtinut certificarea ISO 28000 pentru securitatea lantului de aprovizionare

21 iunie 2011. Potrivit unui comunicat al Autoritatii Portuare Valencia (APV), acest certificat ISO 28000 “reprezinta recunoasterea capacitatilor de conducere” demonstrate de portul spaniol “privind securitatea portuara, avand ca rezultat reducerea nivelurilor de risc asupra persoanelor, instalatiilor si bunurilor”.

Standardul ISO 28000 acrediteaza angajamentul APV fata de protectia si siguranta personalului, facilitatilor si informatiilor care circula in interiorul sau, ca si ale tuturor proceselor asociate cu acesti factori care au legatura cu organizatiile care beneficiaza de serviciile portuare.

“Aceasta certificare garanteaza cresterea reala a protectiei lantului de aprovizionare in domeniul nostru de competenta”, se explica intr-un comunicat oficial al APV.

Pentru entitatea portuara, protectia si securitatea reprezinta “una din liniile directoare strategice ale APV”, punand accentul pe “cresterea si integrarea respectului fata de mediu in operatiunile portuare, ca si a securitatii, manifestand un grad ridicat de dedicare constanta in ceea ce priveste managementul”.

Spre deosebire de standarde ca ISO 9001:2008, ISO 28000 nu se bazeaza pe procesele sistemului de management, abordarea sa fiind fundamentata pe evaluarea riscurilor, din care rezulta fixarea de teluri si de obiective privind managementul securitatii.

Si mai mult, aceste evaluari permit elaborarea de programe dedicate managementului securitatii, determinarea cerintelor referitoare la proiectare, specificare si implementare, identificarea nevoilor de formare si a abilitatilor, dezvoltarea masurilor de control operationale si incadrarea riscurilor globale asupra organizatiei.

In vederea implementarii acestui standard ISO 28000, este nevoie ca organizatia sa-si evalueze nivelul de protectie la care functioneaza, ca si nevoile privind protectia si mecanismele si procesele cerute pentru a satisface aceste nevoi.

Referitor la analiza riscurilor, la stabilirea de masuri si la implementarea sistemului de management, APV a colaborat cu firma de consultanta din Valencia S2 Grupo pentru a-si dezvolta sistemul de management necesar certificarii ISO 28000, care a fost obtinuta in urma auditului efectuat de AENOR (Asociatia Spaniola de Standardizare).

La nivel portuar, singurele certificari similare au fost obtinute pana in prezent de portul Houston si de terminalele operatorului portuar DP World in porturile Dubai si Djibouti, in timp ce DHL Express Iberia a fost prima companie spaniola certificata pentru toate platformele sale din Spania. sursa: www.abc.es

› Portul Valencia a obtinut certificare ISO 28000