Home > Stiri EXTERNE > Problematica legata de accesibilitate si dizabilitati

Contributia ISO in cadrul problematicii legate de accesibilitate si dizabilitati

O multitudine de standarde ISO sprijina obiectivele Zilei internationale a persoanelor cu dizabilitati, aniversata in fiecare an in ziua de 3 decembrie de catre Organizatia Natiunilor Unite.

Aceasta aniversare are ca scop sensibilizarea si constientizarea problematicii si evolutiei aspectelor legate de dizabilitati cat si mobilizarea eforturilor pentru derularea de actiuni concrete la toate nivelurile, cu si pentru persoanele cu dizabilitati.

Acest an marcheaza cea de a cincea aniversare a Conventiei cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilitati (Convention on the Rights of Persons with Disabilities – CRPD).

Conventia recunoaste faptul ca existenta unor bariere constituie o componenta centrala a disabilitatilor. In cadrul acestei conventii dizabilitatea reprezinta un concept in evolutie care “rezulta din interactiunea dintre persoanele cu deficiente si barierele ambientale care impiedica participarea completa si efectiva in cadrul societatii, pe baze egale cu ceilalti membri ai societatii.”

Standardele ISO pot ajuta la eliminarea acestor bariere, oferind fabricantilor si furnizorilor de servicii orientari cu privire la modalitatea in care sa-si proiecteze produsele astfel incat acestea sa fie accesibile pentru toata lumea.

Complexul portofoliu de standarde ISO cu privire la accesabilitate, incluzand de la specificatii cu privire la mediul fizic si la tehnologiile informatiei si a comunicarii pana la standarde specifice de produs, cum ar fi cele cu privire la scaunele cu rotile si alte echipamente destinate imbunatatirii gradului de mobilitate, au ca tinta imbunatatirea gradului de siguranta si a calitatii vietii pentru toata lumea.

ISO/IEC 71:2001, Orientari pentru dezvoltatorii de standarde pentru a aborda nevoile persoanelor in varsta si a celor cu dizabilitati, ofera asistenta dezvoltatorilor de standarde in legatura cu obiectivul de a asigura standarde care sa tina cont de diversele nevoi ale persoanelor cu dizabilitati. O noua editie a ghidului va fi disponibila pana la sfarsitul lui 2014.

De ce este necesar ca standardele sa ia in considerare problematica accesibilitatii?

Schimbarile demografice la nivel mondial: Numarul si procentul de persoane cu varste inaintate se afla in continua crestere si va continua in acest ritm in urmatoarele decade.

Dizabilitatile cunosc o dinamica de-a lungul vietii: Disabilitatile apar in cadrul unor segmente ale populatiei, in cursul vietii, inclusiv la persoane care nu au suferit nicio dizabilitate la inceputul vietii.

Imbunatatiri ale design-ului produselor: Cererea pentru usabilitatea produselor a cunoscut o crestere importanta, conducand la imbunatatiri in usurarea interactiunii intre utilizator si produs, sistem sau mediu.

Politicile publice si reglementarile: Politicile de achizitie ale agentiilor publice pun din ce in ce mai mult accent pe accesabilitatea produselor si a serviciilor, stipuland cerinte referitoare la accesabilitate drept conditii obligatorii pentru succesul in cadrul licitatiilor publice.

Consideratii legate de cost: Costurile pentru includerea aspectelor legate de accesibilitate in proiectarea produselor, sistemelor si mediilor de lucru inca de la primele stadii de productie sunt semnificativ mai mici decat accesorizarea ulterioara pentru a indeplini cerintele respective. Spre exemplu, se estimeaza ca asigurarea unei conformitati cu standardele de accesabilitate in cadrul noilor cladiri publice implica o crestere a costului general de doar 1%, ceea ce este semnificativ mai ieftin decat adaptarea ulterioara a unei cladiri existente la cerintele specifice. (dupa un comunicat ISO)

› Problematica legata de accesibilitate si dizabilitati