Home > Stiri EXTERNE > Serviciul de patologie clinica, acreditat ISO 15189

Serviciul de patologie clinica al IPO Lisabona este acreditat ISO 15189 (pentru laboratoare medicale)

13 septembrie 2011. Institutul Portughez de Acreditare a acordat certificarea ISO 15189 serviciului de patologie clinica al Institutului Portughez de Oncologie (IPO), in urma incheierii cu succes a auditului de certificare, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de pe site-ul institutului.

Avand ca principala misiune realizarea de analize clinice pentru diagnosticarea, prevenirea, tratamentul si continuarea tratamentului pacientilor IPO Lisabona, serviciul de patologie clinica (SPC) ofera servicii de ingrijire a sanatatii care imbina umanismul cu calitatea necesara obtinerii unor bune rezultate. SPC ofera si consultatii hematologice, biochimice, imunologice si inframicrobiologice.

“Inainte de toate, intentia noastra a fost ca serviciul de patologie clinica sa fie recunoscut ca un serviciu de referinta in domeniul oncologiei in Portugalia, bazandu-ne pe competenta si eficienta performatelor sale. Conformitatea cu standardul a fost definita in politicile calitatii si am pus accentul pe imbunatatirea continua a proceselor si a procedurilor pentru a ne asigura ca folosim cele mai bune practici existente”, se specifica pe site-ul IPO.

Pentru a indeplini acest obiectiv, s-a considerat utila acreditarea intregului serviciu de patologie clinica, aceasta urmand acreditarii din 2005 a laboratorului de inframicrobiologie conform ISO/IEC 17025. Aceasta optiune s-a dovedit a fi foarte importanta la toate nivelurile: de la realizarea analizelor, care a demonstrat corectitudinea procedurilor urmate, la uniformizarea proceselor, pana la administrarea resurselor umane, a devenit evidenta formarea unei echipe unite, in ciuda raspandirii in diverse directii a laboratoarelor.

Procesul de acreditare potrivit cerintelor standardului ISO 15189: 2007 a inceput inca din 2008, el bazandu-se si pe experienta anterioara a procesului de acreditare al laboratorului de inframicrobiologie.

In urma unui proces exhaustiv, care a depasit o serie de obstacole si a infrant rezistenta la schimbare, si a evaluarii efectuate de organismul de certificare IPAC, serviciul de patologie clinica din cadrul IPO se poate lauda cu certificarea primita. Pentru informatii suplimentare, vizitati www.ipolisboa.min-saude.pt.

› Serviciul de patologie clinica, acreditat ISO 15189