Home > Stiri EXTERNE > Siguranta consumatorilor – preocupare esentiala a ISO

Noile tehnologii si inovatiile legate de modul de efectuare a cumparaturilor, cum ar fi achizitiile realizate prin intermediul internetului, usureaza viata consumatorilor. Insa pot acestea sa mareasca gradul de siguranta al consumatorilor?

Aceasta a fost una din multele intrebari la care s-a incercat sa se raspunda in cadrul unui seminar organizat de comitetul ISO pentru politica consumatorilor (ISO/COPOLCO). Seminarul s-a axat pe abordarea problematicii legate de siguranta produselor si de rolul pe care standardele il au in asigurarea sigurantei consumatorilor.

Comertul electronic necesita mai multa atentie

Numarul in crestere de achizitii realizate prin mediul online a reprezentat unul din domeniile aduse in discutie de domnul Luke Upchurch, in cadrul prezentari proprii, din partea grupului de sustinere a consumatorilor “Consumers International”.

Domnul Upchurch a prezentat rezultatele unei cercetari legate de reglementarile cu privire la protectia consumatorilor din 60 de tari. Vorbitorul a subliniat faptul ca doar jumatate din acestea detin politici nationale cu privire la problematica consumatorilor. Rezultatele cercetarii sunt variabile, unele domenii, cum ar fi comertul electronic, necesitand, in opinia vorbitorului, o atentie speciala din partea reglementatorilor.

Alt subiect pe care s-a pus accent in timpul desfasurarii seminarului a fost cel legat de retragerea de pe piata a produselor. Standardul recent publicat, ISO 10393 – Retragerea produselor de consum – Linii orientative pentru furnizori, va fi de un real folos pentru tarile in curs de dezvoltare in procesul de imbunatatire a protectiei consumatorilor, dupa cum a explicat doamna Ratna Devi Nadarajan, secretar al comitetului ISO/TC 240 – Retragerea produselor, comitet care a elaborat standardul.

Cercetarea pietei

Importanta standardelor pentru cercetarea pietei a fost subliniata de catredomnul Noel Toledo, consultant specializat in cercetarea pietei si siguranta produselor. Domnul Toledo a vorbit despre rolul important pe care standardele il joaca in cercetarea pietei si a subliniat nevoia de a intari relatia dintre operatorii de sondare de pietei si organizatiile de dezvoltare a standardelor.

La finalul seminarului, doamna Norma McCormic, presedinte ISO/COPOLCO, a identificat un numar de domenii de preocupare legate de productia alimentelor industriale, subliniind nevoia de trasabilitate integrala a ingredientelor care intra in compozitia alimentelor.

De asemenea, dumneaei a subliniat nevoia de crestere a asteptarilor legate de asigurarea sigurantei alimentare din partea producatorilor in opozitie cu situatia actuala, respectiv lasarea la latitudinea consumatorilor a procesului corect de alegere, gatire si pastrare corespunzatoare a alimentelor.

Mai multe informatii despre seminar, incluzand poze si prezentarile realizate, pot fi consultate pe site-ul ISO.

› Siguranta consumatorilor – preocupare esentiala a ISO