Home > Stiri EXTERNE > Standarde ISO importante pentru lacuri si vopseluri

Colectia celor mai importante standarde pentru lacuri si vopseluri

ISO a publicat recent o noua editie a unei colectii de mai mult de 225 de standarde ISO care detaliaza cele mai moderne cerinte pentru industria producatoare de lacuri si vopseluri, produse folosite in aproape toate sectoarele economice si tehnologice.

Lacurile si vopselurile au functii de protectie, decoratie sau de semnalizare de siguranta, adaugand in consecinta valoare unor produse diverse precum constructiile (din otel, beton sau lemn), conductelor, jucariilor sau ambalajelor alimentare.

Colectia de standarde Vopseluri si lacuri, publicata de ISO in colaborare cu organizatia nationala ISO a Olandei (NEN), reprezinta o sinteza a cunostintelor expertilor din 29 de tari participante la dezvoltarea de standarde internationale din cadrul comitetului tehnic ISO/TC 35, Lacuri si vopseluri. Alte 35 de tari au participat in calitate de observatori.

Protectia oferita de straturle de lacuri si vopseluri nu aduce doar economii de miliarde de dolari pe an, dar raspunde, de asemenea, si la o serie de provocari moderne cum ar fi conservarea si economia de energie.

Colectia este alcatuita din patru volume:
Vol 1 – Metode generale de testare, partea 1
Vol 1 – Metode generale de testare, partea 2
Vol 2 – Materii prime
Vol 3 – Pregatirea si protejarea substraturilor de otel

Materiale includ standarde care detaliaza cele mai bune metode pentru realizarea de vopsiri si lacuiri de performanta, precum si informatii legate de materiile prime folosite la fabricarea substantelor. Sunt incluse standarde cu privire la terminologie si la pregatirea si protejarea substraturilor de otel.

Dl Jan van der Meulen, director general al consiliului european pentru vopseluri si cerneluri tipografice (CEPE), organizatie contributoare in cadrul ISO/TC 35 in calitatea de agentie de legatura, declara:

“Acesta colectie reflecta eforturile de-a lungul anilor ale expertilor dezvoltatori de standarde din intreg mapamondul. Acesti experti implementeaza cele mai moderne cunostinte si tehnologii in cadrul standardelor. Nivelul de cunostinte si experienta in continua crestere conduce la inovatie si se consolideaza in cadrul standardelor. In schimb aceste standarde ofera in continuare fundamentul pentru cresterea nivelului conceptelor de calitate si inovatie.”

Colectia Vopseluri si lacuri este disponibila la institutele nationale membre ISO. De asemenea pot fi obtinute direct de la secretariatul central ISO la pretul de 162 franci elvetieni per volum, de la magazinul ISO sau prin contactarea departamentului de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa ISO)

› Standarde ISO importante pentru lacuri si vopseluri