In cadrul unei noi brosuri, ISO & energia, se prezinta solutiile ISO cu privire la energia regenerabila si la eficienta utilizarii acesteia, sub forma unei privire de ansamblu concise asupra standardelor internationale disponibile si la modalitatile in care ele pot ajuta.
Enargia regenerabila si eficienta utilizarii acesteia reprezinta aspecte cheie pentru acoperirea cererii de energie la nivel global alaturi de reducerea emisiilor de carbon cu 40% pana in 2050, elemente fundamentale pentru un viitor sustenabil din punct de vedere social, economic si ambiental.
In cadrul brosurii se argumenteaza ideea ca problematica energetica depaseste frontierele nationale si necesita efortul concertat al tuturor tarilor.
Standardele internationale ISO sunt dezvoltate cu ajutorul tuturor partilor implicate: mediul industrial, guvernamental si consumatorii. Standardele reprezinta un consens global cu privire la cele mai bune practici tehnologice ce pot fi implementate oriunde.
Standardele ISO ajuta la demararea si diseminarea de solutii inovative atat in tarile dezvoltate cat si in cele in curs de dezvoltare. Prin urmare ele se constituie in instrumente puternice ce pot actiona eficient in fata provocarilor globale.
Dintr-un total de peste 19500 de standarde publicate, peste 155 sunt legate de energia regenerabila si de eficienta energetica, o multitudine de alte standarde ce abordeaza acelasi domeniu sunt in plin proces de dezvoltare.
Standadele acopera atat subiectele generice cum ar fi managementul energetic si economia de energie, precum si solutii specifice cu aplicare in cadrul echipamentelor IT si aparaturii menajere, proceselor industriale, constructiilor si transporturilor.
Standardele ISO pentru energie reutilizabila abordeaza subiecte precum bioenergia, biocombustibilii si energia solara.
In cadrul brosurii se argumenteaza ca din moment ce organizatiile pot folosi standardele ISO pentru energie reutilizabila pentru a se dedica dezvoltarii durabile concomitent cu reducerea costurilor si evitarea reinventarii rotii, acestea se constituie in active valoroase pentru mediul de afaceri.
ISO lucreaza in stransa cooperare cu organizatii cheie din domeniul energetic cum ar fi Agentia internationala pentru energie – International Energy Agency (IEA), Comisia internationala electrotehnica – International Electrotechnical Commission (IEC), Consiliul energetic mondial – World Energy Council (WEC), Organizatia de evaluare a eficientei – Efficiency Valuation Organization (EVO), precum si organizatii internationale precum Comisia internationala cu privire la iluminat – International Commission on Illumination (CIE).
Brosura ISO & energia, publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila in mod gratuit la secretariatul central ISO, prin intermediul magazinului ISO sau prin contactarea departaentului de marketing, comunicare si informare. Brosura poate fi obtinuta si de la institutele nationale membre ISO. (dupa un comunicat de presa al ISO)