Home > Stiri EXTERNE > Standardele ISO si industria constructiilor

Standardele ISO,
cele mai moderne standarde pentru industria constructiilor

4 decembrie 2012. ISO a publicat de curand o noua brosura – ISO & constructiile – care face o scurta prezentare a substantialei sale colectii de standarde internationale care se adreseaza sectorului constructiilor.

Industria constructiilor reprezinta un sector cheie in multe economii nationale, oferind adesea si cele mai multe locuri de munca. Pe langa construirea cladirilor si a infrastructurii, ea furnizeaza si servicii si produse exportate in intreaga lume. Standardele ISO pun la dispozitia acestui sector solutii dedicate tuturor aspectelor care tin de activitatea sa, de la aspectele traditionale pana la cele inovatoare, oferind instrumente pentru infruntarea noilor provocari cum ar fi poluarea sau performanta energetica.

Noua brosura subliniaza modul in care standardele ISO incearca sa rezolve problemele dezvoltarii durabile, oferind, in acelasi timp, cerinte referitoare la performanta tehnica si functionala.

Implementarea standardelor internationale in constructii nu ofera numai avantaje tehnice, ci si beneficii sociale, economice si ecologice pentru industrie, organismele de reglementare si consumatori.

Brosura subliniaza beneficiile abordarii ISO bazate pe consens si scoate in evidenta solutiile ISO pentru bunele practici de afaceri, pentru gestionarea optima a resurselor si pentru limitarea impactului asupra mediului.

Din cele 19 400 standarde dedicate aproape tuturor domeniilor economice si tehnologice, peste o suta au fost elaborate de comitetul tehnic ISO/TC 59, Cladiri si lucrari de inginerie civila. In plus, multe alte comitete tehnice ISO au elaborat standarde si documente tehnice inrudite referitoare la produsele din industria constructiilor.

Brosura pune in lumina gama larga de subiecte tratate de standardele ISO din constructii, dintre care cele care se refera la: terminologie; cerinte privind imbinarile, tolerantele si ajustajele; tehnologia informatiei in procesul de construire a cladirilor si in lucrarile de inginerie civila; cerinte geometrice pentru cladiri, lucrari si componente, inclusiv constructiile modulare, ca si cerinte privind performanta.

Standardele ISO abordeaza si probleme esentiale si de actualitate, de exemplu accessibilitatea, venind astfel in sprijinul Declaratiei Universale a Drepturile Omului adoptate si proclamate de ONU, care stipuleaza ca orice om are drept egal de acces la serviciile publice din tara sa.

Atunci cand elaboreaza standarde, Organizatia Internationala pentru Standardizare implica toate partile interesate, de la arhitecti la proiectanti, ingineri, proprietari, intreprinderi producatoare, organisme de reglementare, factori de decizie politica si consumatori. Prin intermediul retelei sale de membri nationali, standardele se bazeaza pe cea mai buna expertiza din lume, pe care o difuzeaza atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare.

In viitor, sectorul constructiilor va trebui sa se ocupe de probleme ca schimbarea climatica si impactul acesteia asupra cladirilor sau eficienta energetica a cladirilor, necesitand astfel standarde pentru metode precise de masurare a proprietatilor termice ale cladirilor si ale produselor de constructii.

Elaborarea unor standarde referitoare la procesul de predare a cladirilor si a lucrarilor de inginerie civila se numara, de asemenea, printre urmatorii pasi care vor fi urmati.

Brosura ISO & constructiile poate fi consultata si descarcata accesand urmatorul link: http://www.iso.org/iso/iso_and_construction.pdf. (dupa un comunicat al ISO.org)

› Standardele ISO si industria constructiilor