O brosura actualizata cu recomandari ale utilizatorilor
15 mai 2012. ISO a lansat recent o a doua editie a brosurii sale despre apropiatul summit Rio+20*, incluzand de data aceasta si recomandari de la utilizatori si partile interesate despre modul in care standardele internationale voluntare ISO ajuta la atingerea obiectivului de dezvoltare durabila.
Noua editie a brosurii, Rio+20. Faurind actiuni din acorduri – Cum transpun standardele ISO bunele intentii privind sustenabilitatea in rezultate concrete, include citate apartinand utilizatorilor de standarde din intreaga lume, stranse de la mari corporatii si intreprinderi mici si mijlocii, ca si din sectorul public.
Noul material din cea de-a doua editie include si exemple despre modul in care standardele ISO aduc beneficii economice atat la nivelul economiilor nationale, cat si la cel al companiilor luate individual.
Secretarul general ISO, Rob Steele, comenteaza:
“Standardele ISO, dezvoltate prin puterea consensului intre partile interesate din afaceri, guvern si societate, ajuta la transpunerea dorintei globale de a avea o lume sustenabila in masuri concrete.”
Acordurile la care s-a ajuns in cadrul unor evenimente ca Summitul Pamantului sau viitorul Rio+20 la nivel interguvernamentul, intre sectorul public si cel privat, cu ajutorul societatii civile, sunt sprijinite de portofoliul actual ISO, care cuprinde peste 19100 de standarde.
Aceste standarde pun la dispozitie unele instrumente utile in abordarea provocarilor prezente in toate cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile – mediul, economia si societatea. Printre exemplele oferite in brosura se numara urmatoarele:
• Pe plan ambiental, familia de standarde ISO 14000 pentru managementul mediului, care transpune in fapte concrete angajamentul ISO de a sprijini obiectivul de dezvoltare durabila discutat la primul Summit al Pamantului;
• Standardele ISO 14064:2006 si ISO 14065:2007 care ofera un cadru agreat international pentru a masura emisiile de gaze cu efecte de sera si pentru a verifica afirmatiile facute despre acestea;
• Peste 650 de standarde internationale pentru monitorizarea unor aspecte cum ar fi calitatea aerului, a apei si a solului. Aceste standarde sunt instrumente care pun la dispozitia mediului de afaceri si guvernamental date stiintifice valide privind efectele asupra mediului ale activitatilor economice. Ele pot fi folosite si ca fundament tehnic pentru reglementarile referitoare la mediu;
• Alte lucrari care au legatura cu mediul includ standarde pentru proiectarea cladirilor sau renovarea celor existente, care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice;
• Pe plan economic, standardele ISO ofera solutii si aduc beneficii aproape tuturor sectoarelor de activitate, inclusiv agriculturii, constructiilor, ingineriei mecanice, productiei, distributiei, transporturilor, ocrotirii sanatatii, tehnologiei informatiei si comunicatiilor, sectorului alimentar, sectorului apelor, mediului inconjurator, energiei, managementului calitatii, evaluarii conformitatii si serviciilor;
• Pe plan social, standardele ISO ajuta guvernele, societatea civila si mediul de afaceri sa isi transforme aspiratiile sociale, cum sunt cele privind responsabilitatea sociala, sanatatea, siguranta alimentelor si a apei, in realizari concrete. Procedand astfel, ele sprijina Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului definite de ONU.
Brosura Rio+20. Faurind actiuni din acorduri – Cum transpun standardele ISO bunele intentii privind sustenabilitatea in rezultate concrete (A doua editie), publicata in limbile engleza si franceza, este disponibila in mod gratuit la secretariatul central ISO – vizitand magazinul online ISO – sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. Ea mai poate fi obtinuta si de la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). De asemenea, brosura poate fi descarcata gratuit, in format PDF, de pe site-ul oficial ISO, accesand http://www.iso.org/iso/rio_20_forging_action_with_agreement.pdf.
* In cadrul summitului, al carui titlu oficial este Conferinta ONU privind Dezvoltarea Durabila (Rio+20), ISO va organiza, in colaborare cu membrul sau din Brazilia, Asociatia Braziliana de Standarde Tehnice (ABNT), un eveniment cu tema “Standardele internationale ISO si economia verde”. Evenimentul este programat sa aiba loc pe 18 iunie, de la 09:30 la 11:00, in sala T-6 a RioCentro, Rio de Janeiro. Pentru confirmare, participantii interesati vor consulta pagina www.UNCSD2012.org pentru ultimele actualizari. (dupa un comunicat de presa al ISO.org)