O universitate primeste acreditari internationale legate de mediu si ISO 14001
20 iunie 2011. Universitatea din Bristol a primit rara distinctie de a-i fi decernate doua acreditari internationale ambientale pentru reducerea semnificativa a impactului sau asupra mediului.
Acreditarile obtinute de universitate – ISO 14001, un standard pentru sistemul de management al mediului si ISO 14064 (CEMARS), un standard pentru gestionarea si reducerea emisiilor de carbon – marcheaza un mare pas inainte in eforturile universitatii de a-si dirija sustenabilitatea.
Ambele acreditari au fost decernate universitatii pentru initiativele sale extinse din domeniul ecologic, conduse de echipa Sustainability Team, care a demonstrat an de an imbunatatiri si investitii in masurile de economisire a energiei, in proiectele de transport cu efecte minime asupra mediului si in reducerea emisiilor de carbon.
Bristol este una din primele universitati ale grupului Russell care a obtinut certificarea ISO 14001, un standard international care ofera un cadru organizatiilor pentru gestionarea si imbunatatirea performantelor ambientale. Acreditarea, care acopera cele 300 de cladiri ale universitatii si cei 23000 de studenti si de angajati, a fost obtinuta prin introducerea unui sistem de management al mediului si prin implementarea unui standard de evaluare a performantei fata de mediu auditat extern (BS 8555) care a dat posibilitatea universitatii sa-si identifice impactul asupra mediului si sa aplice strategii de reducere a acestuia.
In plus, universitatea a obtinut si acreditarea ISO 14064, standardul de management al emisiilor de carbon, ceea ce demonstreaza ca universitatea a implementat un management riguros si o reducere a emisiilor de carbon, dispunand de planuri solide pentru reducerea sporita a acestora in anul care urmeaza.
In ultimele 18 luni, universitatea a investit aproximativ 2 milioane de lire sterline pentru a implementa o gama larga de masuri privind economisirea energiei, aici incadrandu-se o serie proiecte de izolare, de instalare a unor boilere foarte eficiente, schite de etanseizare si inlocuirea iluminatului clasic cu leduri.
Martin Wiles, seful proiectului de sustenabilitate din cadrul universitatii, a declarat: “Obtinerea acestor doua acreditari reprezinta o semnificativa realizare pentru noi. Cu investitii substantiale directionate spre economisirea energiei si cu imbunatatirea ambientala mergand inainte, avem planuri ambitioase pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon si deseurile care ajung in gropile de gunoi. Suntem constienti de provocarile care ne asteapta si de directia in care trebuie sa mergem, insa sunt foarte multumit ca am fost in stare sa obtinem ce ne-am dorit pana in prezent si foarte incantat de planurile pe care le avem pentru viitor.”
sursa: www.bristol.ac.uk