De ce v-ati certifica ISO 9001? In afara de situatiile in care acest certificat ISO 9001 va este cerut de catre un client sau furnizor si nu doriti sa il “pierdeti” si in afara de situatia in care sunteti nevoiti sa obtineti aceasta certificare ISO 9001 strict necesara pentru participarea la licitatii, de ce ati implementa acest standard? Mai jos va prezentam doar cateva dintre avantajele reale ale certificarii ISO 9001:

Imbunatatirea relatiilor de afaceri

ISO 9001 este o strategie de management care imbunatateste relatiile de afaceri ale unei companii

ISO 9001 este un program de certificare dezvoltat de Organizatia Internationala pentru Standardizare.

Punerea in practica a acestui standard ISO poate fi considerata o strategie de afaceri, cu scopul cresterii eficientei generale a companiei.

Potrivit site-ului organizatiei, ISO 9001 are ca obiectiv imbunatatirea satisfactiei consumatorilor in raport cu furnizaorii.

Avantajul evident al certificarii ISO 9001 consta in cresterea abilitatii firmei de a satisface nevoile consumatorilor, asigurand revenirea acestora si repetarea actului de achizitie.

In afara acestuia mai sunt si alte beneficii care au potentialul de a face o afacere mai viabila sau chiar mai profitabila.

Performanta dovedita prin ISO 9001

ISO 9001 presupune existenta unei structuri organizationale solide pentru a asigura eficienta

Din punctul de vedere ISO, standardele din seria ISO 9001 includ o abordare sistemica in gestionarea proceselor unei organizatii, unde se pune accentul pe crearea de produse care satisfac asteptarile consumatorilor.

Implementarea ISO 9001 include un protocol care permite verificarea pe o baza repetitiva a eficacitatii standardului; acest protocol include efectuarea unui audit ISO care verifica daca aplicarea standardului conduce la o gestionare eficienta a proceselor afacerii.

Printre alte protocoale incluse in procesul de implementare ISO se numara auditurile efectuate de clienti sau cele efectuate de un organism certificator.

ISO pretinde ca ultima optiune este cea mai populara datorita perceptiei de credibilitate datorate unei agentii de certificare independenta.

Cresterea eficientei si a veniturilor

Productia standardizata si fluida duce la cresterea eficientei si marirea veniturilor

In ciuda faptului ca ISO 9001 creeaza anumite inconveniente legate de aspectele financiare si de timp presupuse de procesul de certificare, totusi avantajele pe termen lung depasesc cu mult costurile pe termen scurt.

Odata ce afacerea primeste certificarea ISO 9001 iar procesele interne sunt definite, operationalizate si standardizate, in consecinta va creste eficienta generala prin reducerea timpului alocat instruirii.

Activarea pe o baza stadardizata se reflecta imediat in cresterea productivitatii companiei, iar acesta duce la cresterea veniturilor.

Ridicarea moralului

Cunosterea impactului activitatii individuale asupra companiei duce la cresterea moralului lucratorului

O activitate de productie fluida si eficienta imbunatateste moralul angajatilor prin crearea de atributii de serviciu tangibile, cu impact asupra activitatii de ansamblu a companiei.

Ca parte a implementarii ISO 9001 compania dezvolta sarcini si responsabilitati pentru muncitori, obiective pentru management, proceduri de instruire si o imagine bine definita a impactului individual asupra activitatii generale a companiei.

Mai putine erori de productie

Cerintele ISO 9001 presupun eliminarea din productie a proceselor redundante

ISO 9001 micsoreaza numarul de erori de productie prin fluidizarea proceselor si documentarea orcaror modificari care apar in cadrul aparatului de productie.

Chiar si cele mai mici schimbari trebuie documentate pentru a asigura eficienta maxima.

Imbunatatirea relatiilor cu furnizorii si consumatorii

ISO 9001 cultiva relatiile durabile de afaceri cu cei mai buni furnizori

Aplicarea standardului ISO 9001 imbunatateste relatiile companiei cu furnizorii deoarece printre cerintele incluse in aplicarea acestuia se numara si urmarirea si identificarea erorilor din cadrul activitatii de productie.

Astfel se poate determina usor daca apar neconformitati in cadrul materiei prime folosite in productie sau de-a lungul procesului de fabricatie.

Alta cerinta importanta a standardului se refera la documentarea si inregistrarea surselor de materii prime, catalogarea si impartirea pe loturi a acesteia, pentru identifcarea si remedierea facila a tuturor eventualelor neconformitati.

Aceste doua actiuni presupun ca organizatia sa faca o ancheta interna riguroasa si temeinica inaintea acuzarii furnizorului de livrare de materie prima sub normele de calitate agreate, ducand implicit la cultivarea unor relatii pe termen lung fructuoase si mutual avantajoase cu companiile care livreaza cele mai bune materiale.

Clientela firmei va avea incredere in continuarea afacerii cu o companie certificata ISO 9001 deoarece acest standard de calitate, universal acceptat, sugereaza eficienta, temeinicie si servicii dedicate, de calitate – astfel asigurandu-se satisfarea superioara a consumatorilor, obiectivul de maxima intiietate a ISO 9001.

ISO 9001 necesita efectuarea de inregistrari usor de regasit a tuturor acestor tipuri de actiuni, care au ca obiectiv crestrea responsabilitatii angajatilor.

Ca o consecinta a acestui set de masuri se minimizeaza schimbarile negative ce pot aparea in aparatul de productie ducand la erori de fabricatie.

› Care sunt avantajele certificarii ISO 9001 ?