Avantajele certificarii ISO 27001, un standard pentru securitatea informatiei

ISO 27001:2005 ajuta mediul de afaceri sa implementeze si sa gestioneze sistemele de management al securitatii informationale

Organizatia Internationala pentru Standardizare (ISO) a dezvoltat mai mult de 18000 de standarde industriale in vederea promovarii controlului calitatii si imbunatatirii continue.

Mediul de afaceri cauta in mod activ certificarea ISO in vederea imbunatatirii operationale si procesuale interne, in concordanta cu politicile si strategiile fiecarei companii in parte.

Introdus din anul 2005, standardul ISO 27001 are ca obiectiv imbunatatirea operatiunilor specifice tehnologiei informatiei cat si ridicarea nivelului de securitate a datelor, prin intermediul unor activitati de management proactive specifice.

Armonizarea obiectivelor mediului de afaceri cu inovatia tehnologica continua

ISO 27001 are ca domeniu de aplicatie in special managementul tehnologiei informatiei, iar in mod particular gestionarea securitatii datelor.

Datorita faptului ca standardul impune cooperarea dintre structura de management al companiei cu personalul tehnic, in vederea indeplinirii unor obiective legate de securitatea informationala, exista posibilitatea unei cresteri dramatice a armonizarii activitatilor acestor grupuri, care in mod normal ar fi disjuncte.

ISO recomanda aceasta imbinare operationala sa devina permanenta ducand la o imbunatatire continua a activitatii companiei. Standardul este aplicabil afacerilor de orice dimensiune si tipologie.

ISO 27001 ajuta la protectia datelor

ISO recunoaste faptul ca orice avans tehnologic aduce cu sine noi provocari legate de securitatea informationala.

ISO 27001 ajuta organizatiile sa fie la curent cu cele mai noi proceduri in acest domeniu prin implementarea unor evaluari stricte ale securitatii produselor si proceselor, alaturi de alte proceduri de monitorizare, revizuire si mentenanta.

Aplicarea unui proces standardizat presupune o activitate de selectie si revizuire a procedurilor de securitate, in cadrul careia sunt implicate atat cadrele de management cat si personalul IT, ajutand astfel la prevenirea aparitiei unor probleme potentiale.

Implementarea standardului ISO 27001 pentru securitatea informatiilor presupune si respectarea unor cerinte legale, ce implica o serie de activitati de auditare, interne si externe.

Evaluari imbunatatite

ISO 27001 ofera o serie de elemente ajutatoare activitatii de eveluare, ajutand companiile sa fie mai dispuse in a implementa cele mai bune practici si sa atinga obiective stranse.

Diversele comparatii si evaluari detaliate, complexe, facute cu organizatii apartinand acelorasi ramuri industriale conduc la o serie de imbunatatiri care pot fi spectaculoase.

Standardul ISO 27001 incureajeaza toti membrii organizatiei, de la cadrele de management la personalul tehnic, sa constientizeze si sa-si conjuge eforturile legate de atingerea tintelor si obiectivelor comune, imbunatatind astfel gradul de comunicare interna si, in final, rezultatele companiei.

» Vezi ISO 27001 – Standard pentru Securitatea Informatiei
» Ghid ISO 27001 pentru intreprinderile mici
» ISO 20000 pentru Service IT

› Care sunt beneficiile obtinerii unui certificat ISO 27001 ?