Este corect spus certificare ISO, inregistrare ISO sau acreditare ISO?

In legatura cu sistemul de calitate ISO este posibil sa fi intalnit expresile „certificare ISO” si „inregistrare ISO”.

O serie de persoane ce lucreaza in mediul de afaceri ISO va vor spune ca termenul de certificare ISO este incorect, varianta corecta fiind cea de inregistrare ISO.

In concordanta cu definitiile de baza ale ISO (vezi ISO/IEC, Certificarea conformitatii – Vocabular si principii generale) notiunile de certificare ISO si inregistrarea ISO nu au aceeasi sfera de cuprindere.

Certificarea ISO se refera la emiterea unui certificat; acesta reprezinta un document scris eliberat de un organism de audit independent care a auditat sistemul de management al calitatii al unei organizatii, verificand faptul ca acesta este conform cu cerintele unui anumit standard ISO.

Inregistrarea ISO se refera la faptul ca certificatul unei organizatii a fost inscris, inregistrat de organismul auditor.

Din momentul auditarii unei organizatii de catre un inregistrator ISO, practic, din punct de vedere tehnic, sistemul de management al calitatii al acestei organizatii a fost certificat ISO sau inregisitrat ISO.

Din motive practice, termenii de certificare ISO si inregistrare ISO pot fi folositi ca desemnand aceleasi notiuni.

Termenul de certificare ISO este folosit mai frecvent de persoanele care nu sunt implicate zilnic cu activitati specifice standardelor de calitate ISO.

In SUA, de exemplu, multi consultanti ISO prefera sa foloseasca expresia inregistrare ISO. Cu toate acestea, din ratiuni de facilitate, pentru uz curent, fiecare din termenii inregistrat ISO sau certificat ISO este acceptabil.

Notiunea de acreditare ISO, in contextul activitatii specifice ISO, se refera doar la recunosterea formala de catre un organism de acreditare a faptului ca o organizatie certificatoare are competenta de a realiza in bune conditii certificarea unui sistem de calitate.

In afara cazului in care aveti calitatea unui inregistrator ISO, nu este corect sa spuneti ca organizatia dvs. este acreditata conform unui anumit standard.

Asadar este corect sa spuneti despre compania d-voastra fie ca este certificata ISO, fie ca este inregistrata conform unui anumit standard de calitate ISO.

Din motive practice intelesurile celor doua expresii sunt identice.

Organizatia care efectueaza certificarea ISO este numita de obicei inregistrator ISO sau organism de certificare, desi termenul de certificator ISO nu este in general folosit pe scara larga.

› Certificare ISO, inregistrare ISO sau acreditare ISO ?