Ce reprezinta certificarea conformitatii ?

Certificarea conformitatii sau certificarea de conformitate reprezinta procesul realizat de o terta parte in scopul de a confirma existenta sigurantei ca un produs este conform cu un document normativ, cu Directivele Uniunii Europene sau cu un anumit standard ISO sau european. In Romania, certificatul de conformitate este reglementat de Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor. (n.b. lege in vigoare la data publicarii articolului; aceasta nu a fost actualizata, in eventualitatea unor schimbari)

Referitor la standardele internationale de calitate, certificarea de conformitate nu este o cerinta in sine a standardelor ISO, putand fi pusa in aplicare fara certificare pentru beneficiile aduse organizatiilor sau clientilor acestora.

Cu toate acestea, mai multe mii de organizatii au ales certificare din cauza perceptiei ca o confirmare independenta a conformitatii adauga valoare companiei beneficiare.

ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) nu efectueaza propriu-zis certificari pentru standardele sale, nu emite certificate si nu controleaza certificarile efectuate independent de ISO de catre alte organizatii. Cu toate acestea, ISO primeste frecvent cereri de informatii cu privire la numarul de certificate, acesta fiind motivul care a condus organizatia sa intreprinda “Studiului ISO cu privire la certificarile din anul 2009”. ISO ofera rezultatele de baza in mod gratuit, ca un serviciu de informare publica.

Certificarea si emiterea certificatului propriu-zis se realizeaza in general de catre un organism de certificare independent.

Vezi si
» Declaratia de conformitate
» Model declaratie de conformitate

› Certificarea de conformitate