ISO 9001:2008 – Tot ce ar trebui sa stiti despre ultima versiune a ISO 9001

Revizuirea standardului ISO 9001 din 2008 nu a adus cu ea cerinte suplimentare, ci o serie de elemente textulale noi in vederea clarificarii unor aspecte.

Schimbarile in standardul de calitate ISO 9001:2008 au vizat urmatoarele aspecte:

Dispozitia 0.2 – Abordarea procesuala: Text adaugat pentru a sublinia importanta proceselor capabile de obtinerea rezultatelor scontate.

Dispozitia 1.1 – Obiectiv: Clarificarea notiunii de produs, prin includerea produselor intermediare. Explicatii legate de cerintele statutare, reglementatoare si legale.

Dispozitia 4.1 – Cerinte generale: Explicatie suplimentara despre outsourcing. Tipuri de control care poate fi aplicat proceselor provenite din outsourcing.

Relatia cu dispozitia 7.4 – Achizitii. Clarificarea asupra faptului ca procesele provenite din outsourcing fac parte din responsabilitatea organizatiei si ca trebuie sa fie incluse in sistemul de management al calitatii.

Dispozitia 4.2.1 – Documentatie: Clarificari asupra inregistrarilor necesare a fi efectuate. Explicatii asupra combinarii documentelor necesare. Explicatii asupra cerintelor ISO 9001 si asupra faptului ca acestea sunt acoperite de mai mult de o singura procedura ISO.

Dispozitia 4.2.3 – Controlul documentelor: clarificatii legate de controlul documentelor externe.

Dispozitia 4.2.4 – Controlul inregistrarilor: Doar modificari editoriale.

Dispozitia 5.5.20 – Reprezentantul managementului: clarificari asupra reprezentantului forului de conducere, acesta fiind un membru al structurii manageriale a firmei.

Dispozitia 6.2.1 – Resurse umane: Clarificari asupra cerintelor de competenta pentru personalul implicat in managementul sistemului de calitate.

Dispozitia 6.4 Mediul de lucru: Clarificari legate de conditiile de lucru.

Dispozitia 7.2.1 – Procese legate de client: Clarifica activitatile post livrare, prevederile si conditiile de garantie, obilgatiile contractuale, serviciile suplimentare.

Dispozitia 7.3.1 – Proiectare si dezvoltare: Clarificari legate de obiectivele revizuirii proceselor de proiectare si dezvoltare, verificare si validare. Procesele de revizuire, verificare si validare pot fi efectuate si inregistrate separat sau combinat, in concordanta cu obiectivele organizatiei.

Dispozitia 7.3.3 – Rezultatele proiectarii si dezvoltarii: Clarifica informatiile necesare pentru detalierea conditiilor de productie si service, sunt detaliate conditiile de pastrare a unui produs.

Dispozitia 7.5.3 – Proprietatea consumatorului: explicatii referitoare la proprietatea intelectuala si datele personale.

Dispozitia 7.6 – acum intitulata „Controlul echipamentelor de monitorizare si masurare”: explicatii legate de folosirea programelor software.

Dispozitia 8.2.1 – Satisfactia consumatorilor: note adaugate pentru explicarea monitorizarii perceptiei consumatorilor.

Dispozitia 8.2.3 – Monitorizarea si comensurarea proceselor: note adaugate pentru clarificarea metodelor necesare, luarea in considerare de catre organizatie a impactului asupra conformitatii adus de cerintele de productie si a eficacitatii sistemului de management al calitatii.

Firmele au putut fi certificare conform ISO9001/2008 dupa publicarea acestuia si dupa o supravegere de rutina sau un audit de recertificare ISO folosind noul standard.

La un an dupa publicarea ISO 9001:2008 toate certificarile acreditate, fie ca e vorba de noi certificari sau recertificari ISO, au trebuit sa fie conforme cu editia din 2008 a standardului. Vechile certificari ISO 9001 : 2000 sau 2004 au mai fost valabile 24 de luni dupa publicarea standardului ISO 9001:2008. In general firmele nu au avut probleme in cazul recertificarii ISO 9001 conform ultimei editii a standardului din 2008, avand in vedere ca practic nu sunt diferente.

› ISO 9001:2008 – Ce ar trebui sa stiti despre ultima versiune a ISO 9001