Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 16732-1 – Evaluarea riscului de incendiu

Noul standard ISO 16732 ajuta la evaluarea riscurilor de incendiu

7 iunie 2012. Incendiile pot avea multe cauze potentiale si multe efecte devastatoare. Exista numeroase tehnologii si strategii de prevenire sau de atenuare a daunelor cauzate de incendii. Un nou standard ISO, conceput pentru a fi folosit de specialistii in securitate la incendiu, ii va ajuta pe acestia sa evalueze riscurile de incendiu in toate tipurile de scenarii, cu scopul de a alege tehnologii si strategii eficace si rentabile si de a compara alternativele.

ISO 16732-1, Ingineria securitatii la incendiu – Evaluarea riscului de incendiu – Partea 1: Generalitati, este dedicat utilizarii de catre specialistii in securitate la incendiu, cum ar fi inginerii de securitate la incendiu, autoritatile publice, personalul de lupta impotriva incendiilor, legislatorii, personalul insarcinat cu aplicarea masurilor de reglementare, societatile de asigurare, directorii de securitate la incendii si cei care gestioneaza riscurile asociate incendiilor.

Evaluarea riscului de incendiu poate fi folosita pentru:
• A sprijini orice decizie referitoare la prevenirea incendiilor sau la protectia impotriva incendiilor in constructiile vechi sau nou construite;
• A stabili conformitatea sigurantei la incendiu cu reglementarile;
• A evalua raportul intre costul si beneficiul de reducere a riscului dintr-o propunere;
• A examina riscul acceptabil indeosebi in cazul evenimentelor grave;
• A furniza linii directoare generale sau a inlesni alegerile in cazul selectiei unor scenarii si a altor elemente.

Principiile si conceptele din ISO 16732-1:2012 pot fi aplicate oricaror obiective de securitate la incendiu, cum ar fi:
• Siguranta sau viata;
• Conservarea proprietatii;
• Continuitatea afacerii si operatiunile de siguranta;
• Protectia mediului inconjurator;
• Conservarea patrimoniului.

Incendiile sunt sursa unor accidente grave sau mortale, a unor daune materiale costisitoare si chiar a prabusirii unor cladiri. ISO 16732-1 face o trecere in revista a procesului de management al riscului de incendii, a pasilor implicati in estimarea acestor riscuri – estimarea frecventei si a consecintelor unui risc, si a pasilor implicati in evaluarea riscurilor de incendiu din punct de vedere al reglementarilor, al costurilor sau al diverselor abordari posibile.

Prima editie a standardului ISO 16732-1 a fost dezvoltata de comitetul tehnic ISO/TC 92, Securitatea la incendiu, subcomitetul SC 4, Ingineria securitatii la incendiu. El anuleaza si inlocuieste standardul ISO/TS 16732:2005, care a fost revizuit tehnic.

Standardul ISO 16732-1, Ingineria securitatii la incendiu – Evaluarea riscului de incendiu – Partea 1: Generalitati, este disponibil la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania). El mai poate fi obtinut si direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 98 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=54789) sau contactand departamentul ISO de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat ISO.org)

› ISO 16732-1 – Evaluarea riscului de incendiu