Home > Noi STANDARDE ISO > Accesul IMM-urilor la informatii cu privire la standardul ISO 14001

Noul manual si CD publicat de ISO/ITC faciliteaza accesul IMM-urilor la informatii cu privire la standardul ISO 14001

ISO 14001 – Sisteme de management de mediu – O lista de control usor de utilizat pentru intreprinderi mici – Sunteti pregatiti ?

Intreprinderilor mici si mijlocii li se ofera un nou instrument pentru facilitarea obtinerii de beneficii din implementarea unui sistem de management de mediu bazat pe standardul international ISO 14001.

Instrumentul vine sub forma unui ghid combinat, sub forma unui manual si a unui CD.

Cu titlul de ISO 14001 – Sisteme de management al mediului – O lista de control usor de utilizat pentru intreprinderi mici – Sunteti pregatiti ?, documentul este publicat in editii de limba engleza, franceza si spaniola de catre ISO, dezvoltatorul standardului ISO 14001 precum si a mai mult de 18 500 alte standarde.

La publicarea manualului a contribuit si International Trade Centre – Centrul International de Comert (ITC).

Publicarea standardului ISO 14001 in 1996 si apoi revizuirea sa in 2004 s-au dovedit a fi demersuri de succes, standardul fiind pus in aplicare in mai mult de 159 de tari si furnizand organizatiilor un instrument de management puternic pentru imbunatatirea performantelor lor de mediu.

Mai mult de 223 149 de organizatii au fost certificate la nivel mondial la ISO 14001, la sfarsitul anului 2009, ceea ce reprezinta o crestere de 18% fata de anul 2008.

Multe companii si-au imbunatatit operatiunile interne si au redus impactul propriilor activitati, procese, produse si servicii asupra mediului, printr-o abordare sistematica care urmareste imbunatatirea continua.

Beneficiile abordarii problemelor de mediu intr-o maniera pozitiva nu se rezuma doar la conservarea mediului, dar sunt, de asemenea, legate de performantele de afaceri si profitabilitate concomitent cu imbunatatirea imaginii corporative si imbunatatirea accesului la pietele de export, oferind o referinta comuna pentru comunicarea problemelor de mediu cu clientii, autoritatile de reglementare, partile interesate, publicul general etc.

Secretarul general ISO, dl. Rob Steele si directorul executiv ITC, dna. Patricia R. Francis, scriu in prefata manualului:

“Experienta arata ca intreprinderile mici si mijlocii pot pune in aplicare in mod eficient standardul, realizand drept urmare o varietate de beneficii.

Cu toate acestea, punerea in aplicare a sistemului de management al mediului poate prezenta unele provocari.

Aceasta lista de verificare are ca scop ajutorarea organizatiilor la intelegerea cerintelor pentru sistemele de management de mediu si la identificarea principalelor domenii de imbunatatire.
Prin urmare acest document isi dovedeste valoarea chiar daca scopul final nu este acela de certificare de terta parte a organizatiei.”

Acesta a continuat: “Speram ca acest nou manual sa ajute la obtinerea de beneficii din implementarea ISO 14001, fiind util si practic pentru intreprinderile mici, indiferent de activitatea si locatia lor, indeobste in tarile in curs de dezvoltare si in cadrul economiilor in tranzitie.” (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› Accesul IMM-urilor la informatii cu privire la standardul ISO 14001