Home > Noi STANDARDE ISO > Atelier ISO – Problemele mondiale referitoare la apa

Atelierul ISO din Kobe abordeaza problemele mondiale referitoare la apa

3 august 2012. Peste 150 participanti au fost prezenti la atelierul international organizat de ISO cu ocazia evenimentului Sewage Works Exhibition din Kobe (Japonia), care a avut ca tema accesul la apa si utilizarea apei.

Atelierul intitulat “Provocarile globale ale apei – Cum pot ajuta standardele ISO?”, gazduit de Asociatia Japoneza de Standarde (JSA) in perioada 25-26 iulie 2012, a avut urmatoarele obiective:

• De a creste nivelul de sensibilizare la standardizarea referitoare la apa si la potentialul acesteia de a raspandi noi tehnologii, de a impartasi cunostinte si cele mai bune practici si de a impartasi solutiile necesare pe plan plan mondial;
• De a propune si a examina initiativele de standardizare care abordeaza problemele mondiale referitoare la apa;
• De a identifica prioritatile si de a defini un plan de actiune recomandat pentru dezvoltarea de noi standarde ISO in acest domeniu.

Aproape 900 milioane de oameni din intreaga lume nu au acces la apa potabila curata, iar peste 1,5 milioane de copii cu varsta mai mica de cinci ani mor in fiecare an ca urmare a bolilor care au legatura cu apa si cu salubritatea. Se estimeaza, de asemenea, ca imbunatatirea unor deficiente din domeniile apei, salubritatii si igienei ar putea preveni cel putin 9 % din imbolnavirile la nivel mondial si 6 % din totalul deceselor inregistrate.

In discursul sau de deschidere, Kevin McKinley, secretarul general adjunct ISO, a subliniat importanta apei:

“Problemele care au legatura cu apa sunt unele dintre cele mai istovitoare si mai complexe probleme pe care le are de infruntat planeta noastra. Cu toate acestea, avem posibilitatea de a face imbunatatiri esentiale prin folosirea tehnologiilor de varf, a tehnologiilor optimizate, a unei infrastructuri si a unor echipamente imbunatatite, a unor analize si metode fiabile, a bunelor practici industriale si a unor abordari orientate catre procese, sisteme si management.”

McKinley a continuat: “Standardele ISO joaca un rol primordial in promovarea accesului la o apa potabila sigura si la o salubrizare de baza, si ajuta la imbunatatirea guvernarii la toate nivelurile – ceea ce reprezinta unul dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului definite de ONU, care recunoaste ca accesul la apa este un drept uman esential.”

Din cele peste 19100 standarde internationale publicate de Organizatia Internationala pentru Standardizare, peste 550 se refera in mod specific la apa. Ele abordeaza probleme ca managementul serviciilor asociate sistemelor de apa potabila si reziduala, aprovizionarea cu apa potabila in situatii de criza, irigatiile, calitatea si conservarea (de exemplu, hidrometria, metodele de esationare a calitatii, amprenta apei) si infrastructura (de exemplu, conductele de canalizare, supapele, contoarele de apa).

La atelier si-au expus punctele de vedere specialisti din domeniile (1) tehnologiilor si serviciilor de tratare si salubrizare; (2) sustenabilitatii apei si comunitatilor; si (3) gestionarii bunurilor, riscurilor si crizelor care au legatura cu apa.

Formatul interactiv al evenimentului a determinat discutii ample intre participanti si a generat o multitudine de idei noi care s-au referit la lacunele si la oportunitatile ca ISO sa abordeze provocarile legate de apa.

In timpul atelierului au prins viata peste o suta de idei care au fost impartite in 14 categorii principale, dupa cum urmeaza:
1. Rezolvarea pierderilor de apa si a scurgerilor de apa din sistem – incluzand aici si tehnici de economisire a apei; aspecte economice si privind eficienta ale gestionarii pierderilor de apa; standarde tehnice care abordeaza gestionarea presiunii, pompele cu soc si alte probleme legate de pierderi.
2. Standarde pentru reutilizarea apei – inclusiv criterii pentru reutilizarea apelor reziduale tratate (pentru irigatii, dar si pentru alte aplicatii), reciclarea apei, indrumari cu privire la angajamentul public si la problemele de acceptare publica, echipamente de reutilizare a apei si standarde privind materialele.
3. Standarde pentru utilizarea si generarea reziduurilor lichide – cum ar fi indrumari pentru generarea apelor reziduale; problemele legate de informarea si sensibilizarea publicului; standarde pentru producerea biogazului, bioplasticului si mineralelor din reziduurile lichide.
4. Standarde pentru gestionarea apei de ploaie – care abordeaza subiecte ca: sisteme de avertizare timpurie; contramasuri; planificare urbana; harti cu zonele de pericol; gestionarea riscurilor de sanatate.
5. Gestionarea bunurilor care au legatura cu apa – inclusiv intretinere preventiva; reinnoirea si extinderea lor; considerente referitoare la operatorii publici si privati; gestionarea bunurilor tehnice; instrumente de decizie; proceduri de mentenanta tehnica; probleme de reabilitare; indicatori de performanta; metodologii de masurare si de supraveghere a conductelor.
Printre alte idei discutate in cadrul atelierului s-au numarat si urmatoarele, grupate pe categorii in functie de prioritatea acordata lor:
6. Managementul crizelor legate de apa;
7. Probleme legate de amprenta apei;
8. Stabilirea unor puncte de referinta pentru procesele si abordarile care au legatura cu apa;
9. Regularizarea scurgerilor prin amenajari in bazinul de receptie;
10. Intensificarea lucrarilor privind calitatea apei;
11. Probleme legate de de sensibilizarea publica si generala;
12. Construirea unor noi oportunitati in privinta energiei biogene;
13. Luarea in considerare a noi standarde pentru sistemele de management;
14. Asigurarea unei terminologii si a unei clasificari coerente a apei.

ISO a infiintat de curand un grup operativ de punere in aplicare a masurilor referitoare la apa pentru a ajuta la implementarea recomandarilor Consiliului ISO si la urmarirea ideilor si prioritatilor despre care s-a discutat in acest atelier din Kobe. Grupul va consilia ISO in privinta celor mai eficace modalitati de a-si dezvolta permanent standardele deja publicate despre apa si de a aborda cat mai bine noile subiecte propuse.

Grupul operativ cuprinde conducatori ai comitetelor ISO care elaboreaza standarde pentru apa, precum si reprezentanti ai partilor interesate. Grupul este prezidat in colaborare de Franta (dr. Christophe BONNIN, Veolia eau) si Japonia (Ryuji UEMATSU, Japan Sewage Works Association).

Grupul operativ isi va expune raportul final in fata Consiliului de Management Tehnic ISO (TMB) in februarie 2013 si va ajuta ISO sa se ocupe mai bine de initiativele din domeniul apei.

Pentru mai multe informatii despre acest atelier si pentru a consulta seria completa a expunerilor facute de participanti in cadrul sau, vizitati www.iso.org/sites/water-workshop/index.html si www.iso.org/iso/home/news_index/events/events_archive.htm?llNodeId=400977&llVolId=-2000.

› Atelier ISO – Problemele mondiale referitoare la apa