Home > Noi STANDARDE ISO > Atelier de lucru ISO privind accesibilitatea

ISO, IEC si ITU urmeaza sa organizeze un atelier de lucru international privind accesibilitatea

Dificultatea de a folosi unele produse, servicii, medii sau facilitati este comuna pentru toate categoriile de oameni, dar in special pentru milioanele de persoane din lume care sufera de disabilitati.

In acest scop, un seminar international va avea loc pe 3 si 4 noiembrie 2010, in Geneva, Elvetia, in cadrul caruia se va urmari revizuirea si examinarea standardelor necesare pentru a facilita dezvoltarea de solutii accesibile pentru diverse domenii in intreaga lume.

Atelierul va fi urmat de o reuniune organizata in special pentru dezvoltatorii de standarde (dar, de asemenea, deschisa pentru alte parti interesate), ce urmeaza a fi tinuta pe 5 noiembrie 2010.

Atelierul este cea mai recenta initiativa organizata de cele trei organizatii partenere ale Asociatiei Mondiale de Standardizare (WSC): IEC (Comisia Electrotehnica Internationala), ITU (Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor) si ISO, care contribuie la cresterea gradului de constientizare a accesibilitatii cu ocazia Zilei mondiale a standardelor, sarbatorita in fiecare an la 14 octombrie.

Accesibilitatea se refera la gradul in care un produs, un dispozitiv, un serviciu, mediu sau o facilitate este utilizabila de cat mai multi oameni posibil, inclusiv de catre persoanele cu handicap. Importanta sa este subliniata prin faptul ca numarul de persoane cu handicap, fie congenital, dobandit sau datorat varstei, este estimat la aproximativ 650 milioane la nivel mondial.

Atelierul de lucru WSC cu tema “Accesibilitatea si contributia standardelor internationale ” va reuni parti interesate, grupuri cheie din intreaga lume care reprezinta organizatiile persoanelor cu handicap, guverne si autoritati de reglementare, dezvoltatori de standarde, consumatori, precum si designeri de produse si producatori care se confrunta cu cerinte de accesibilitate.

In cadrul atelierului se vor aborda trei domenii cheie:
• Accesibilitatea in domeniul produselor de zi cu zi
• Accesibilitatea si cladirile
• Accesibilitatea in tehnologia informatiei si a comunicatiilor

Intr-o combinatie de sedinte plenare si intalniri de grup, aceste trei domenii vor fi discutate alaturi de potentialul de standardizare – in special pentru standardizarea internationala – care va contribui la consolidarea aspectelor accesibilitatii in proiectarea de produse, servicii, medii si facilitati.

Rezultatele conferintei se vor concretiza intr-o mai buna intelegere atat a activitatii legate problemele de accesibilitate in standardizarea din diverse domenii cat si a cerintelor si asteptarilor cele mai vizate. Se spera ca va fi creata o fundatie temeinica si va fi stabilita o foaie de parcurs pentru viitoarele initiative de standardizare cu implicarea grupurilor-cheie interesate.

Pentru informatii suplimentare, inclusiv programul complet si forma de inregistrare pentru atelierul de lucru, va rugam sa consultati www.iso.org / WSC-accesibilitatea (www.iso.org)

Articole asemanatoare: Revista ISO evidentiaza standardele privind accesibilitatea

› Atelier de lucru ISO privind accesibilitatea