Home > Noi STANDARDE ISO > Ce este ISO 14443?

Organizatia Internationala pentru Standardizare, sau ISO, a emis standardul ISO 14443 in 2008 pentru a armoniza utilizarea cardurilor inteligente de proximitate sau fara contact si a protocoalelor lor de comunicare. Cardurile fara contact pot citi identitatea unei persoane de la distanta. Viteza si comoditatea utilizarii acestor carduri inteligente a deschis calea unui mare numar de aplicatii in domenii ca, de exemplu, tranzactiile bancare, tranzitul in masa sau benzinariile.

Indrumarile standardului ISO 14443 sprijina designul inteligent si practicile de afaceri prin care se asigura ca el functioneaza conform asteptarilor, este extrem de fiabil si lucreaza cu mai multe platforme tehnologice diferite.

Domeniul de aplicare

• ISO 14443 abordeaza aspectele fizice si programate ale cardurilor fara contact. Aceste noi dispozitive nu au nevoie de contactul cu un cititor de carduri. Ele contin un sistem de comunicare fara fir care transmite informatii de identificare catre un cititor. Dispozitivele inteligente dispun de 64 kb spatiu de stocare a informatiilor si de caracteristici performante de securitate. Cele mai multe carduri cu contact, cum sunt cardurile de credit, vor adopta progresiv tehnologia fara contact pentru a obtine acces la un spatiu de stocare mai mare, la o criptare mai buna si la mai putina uzura.

Prima aplicare

• ISO 14443 a fost testat si aplicat prima data pentru identificarea pasagerilor in sistemele de transport din Asia si Europa. De exemplu, Coreea de Sud a implementat standardul in sistemul sau T-money, care inlesneste plata in autobuze, la metrou sau cu taxiul. In mod similar, Hong Kong-ul a profitat de indrumarile acestui standard atunci cand si-a lansat cardul Octopus pentru platile din transport.

Cerintele ISO 14443

• ISO 14443 este un standard compus din patru parti care acopera cerintele fizice ale cardului, puterea frecventei radio si interfata semnalului, aspecte referitoare la initializare si anticoliziune si protocoalele de transmisie. In plus, ISO 14443 poate fi utilizat in doua tipuri de aplicatii – tipul A reprezinta cele mai multe aplicatii ale cardurilor fara contact, iar tipul B este rezervat pentru sistemele bancare care transporta un volum mai mare de date.

Specificatii

• ISO 14443 specifica grosimea – 0,03 inchi sau 0,84 mm – si marimea cardului, care este apropiata de aceea a unui card de credit. Frecventa radio solicitata este de 13,56 MHz, iar distanta de citire acoperita trebuie sa fie de 4 inchi sau 10 cm. Viteza de comunicare trebuie sa fie de de 106 kbps. De asemenea, trebui implementate metode anticoliziune pentru a gestiona citirea mai multor carduri care trec prin aceeasi zona in acelasi timp, asa cum se intampla in tranzitul in masa. ISO 14443 descrie diferite optiuni privind limbajul de comunicare si contine instructiuni referitoare la protocolul care trebuie implementat.

Excluderi

• Standardul nu acopera sistemele de citire si sistemele de operare incorporate in carduri. Acestea apartin fiecarui furnizor care are drepturi de proprietate asupra lor. Cu toate acestea, ISO 14443 descrie caracteristicile unui protocol generic pentru a garanta o comunicare lipsita de erori.

› Ce este ISO 14443?