Home > Noi STANDARDE ISO > Certificarea inspectorilor sanitari conform ISO 17024

Mai mult decat un simplu gust – Imbunatatirea sigurantei alimentare cu ajutorul certificarii inspectorilor sanitari (ISO 17024)

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nu mai putin de 2,2 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cauzate de alimente si de apa. Siguranta alimentelor reprezinta o preocupare cruciala majora pentru sanatatea publica mondiala.

Iar in Statele Unite, potrivit datelor colectate de centrele pentru controlul si prevenirea bolilor, in fiecare an unul din sase oameni este victima unei boli de origine alimentara, peste 127  000 necesita spitalizare, iar circa 3  000 de oameni mor din aceasta cauza. Numai pentru Statele Unite, aceasta situatie reprezinta un cost economic anual de aproximativ 77 miliarde $.

Riscul este cu atat mai ridicat, cu cat lantul de aprovizionare alimentar a devenit extrem de globalizat. Din cauza acestei evolutii, numarul si gravitatea incidentelor legate de siguranta alimentelor au crescut considerabil. Protejarea lantului de aprovizionare si reducerea incidentelor legate de bolile de origine alimentara sunt, prin urmare, prioritati pentru guvernele si industria din intraga lume.

Fixarea unor standarde de referinta

Stabilirea unor standarde comune si masurabile in materie de securitate sanitara a alimentelor este un mijloc de a proteja sanatatea publica si de a oferi, de asemenea, diverse avantaje economice. De exemplu, pentru a exporta alimente in Uniunea Europeana, orice companie trebuie sa respecte toate standardele impuse de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara. Cele care nu au capacitatea de a indeplini standardele de baza privind siguranta isi reduc in mod semnificativ sansele de a exporta alimente sau ingrediente, in timp ce pun in pericol sanatatea cetatenilor propriilor tari.

Organizatiile preocupate de consolidarea lantului de aprovizionare alimentar infrunta aceasta provocare prin adoptarea unor practici mai performante de audit si de management al sigurantei alimentare si prin formarea unor coalitii si organisme de standardizare. Doua exemple ar fi comitetul tehnic ISO/TC 34, Produse alimentare, si Initiativa Globala pentru Siguranta Alimentelor (Global Food Safety Initiative – GFSI).

Si alte agentii si organizatii elaboreaza standarde in acest domeniu, printre ele numarandu-se Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, Comisia Codex Alimentarius si Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA).

Autoreglementarea din cadrul industriilor sectorului privat a produs, intr-adevar, unele reusite, asa cume este GFSI. Cu toate acestea, initiativele din sectorul public sunt acelea care stabilesc, in general, standardele nationale si internationale care permit gasirea unui echilibru intre imperativele economice si autoritatea si responsabilitatea asigurarii sanatatii publice.

Inspectii omogene si de calitate

Inspectia este un instrument cheie utilizat de agentiile guvernamentale pentru a garanta securitatea sanitara a alimentelor de-a lungul intregului lant de aprovizionarr – de la fermieri la consumatori. Astfel de organisme inspecteaza diferite activitati: prelucrarea produselor agricole si a carnii; fabricarea, ambalarea si transportul alimentelor; punctele de vanzare a alimentelor si serviciile alimentare.

Calitatea, cantitatea si omogenitatea inspectiilor variaza considerabil la nivel mondial, atat intre tari, cat si in cadrul aceleiasi tari. Pentru a depasi aceste dificultati in Statele Unite, FDA a dezvoltat conceptul de sistem de siguranta alimentara integrat. Acest sistem usureaza recunoasterea lucrarilor de inspectie la toate nivelurile guvernamentale – federal, statal, local, tribal si teritorial.

Lipsa competentei in randurile inspectorilor sigurantei alimentare poate avea consecinte negative semnificative pentru guverne si societate, cum ar fi cresterea incidentelor legate de imbolnavirile cauzate de alimente, costurile legate de aplicarea reglementarilor, neindeplinirea obiectivelor strategice, reducerea increderii cetatenilor in guvern si scaderea nivelului de conformitate.

Omogenitatea si calitatea inspectiilor au potentialul de a imbunatati siguranta si increderea consumatorilor in lantul de aprovizionare alimentar, ajuta la cresterea exportului de alimente, reduc costurile, imbunatatesc transparenta si raspunderea autoritatilor publice si consolideaza intregul sistem de siguranta alimentara.

FDA si-a dat seama ca prin formare si certificare pot fi imbunatatite competenta inspectorilor si comparabilitatea inspectiilor lor. De aceea, in momentul de fata se depun eforturi sustinute pentru a forma si a certifica inspectorii si alti agenti responsabili in materie de siguranta alimentara. Institutul de formare International Food Protection Training Institute a pus la punct si a implementat un plan de formare care ii insoteste pe inspectori de-a lungul carierei lor. Inspectorii au astfel posibilitatea, multumita unui sistem comun de cunostinte, sa isi alinieze competentele la acelasi nivel si sa dobandeasca noi informatii si abilitati din domeniul lor.

Certificarea inspectorilor

Certificarea personalului este o metode de a verifica faptul ca angajatii au competenta de a-si indeplini sarcinile. ISO/IEC 17024:2012, Evaluarea conformitatii – Cerinte generale pentru organismele care efectueaza certificari ale persoanelor, este un mijloc de a se asigura de calificarile si competenta inspectorilor din domeniul sigurantei alimentelor.

FDA face parte din agentiile de reglementare care dezvolta programe de certificare dedicate inspectorilor in conformitate cu standardul ISO/IEC 17024. Administratia elaboreaza certificari de personal care includ inspectorii din mai multe domenii: produse alimentare prelucrate destinate consumului uman sau animalelor (furaje), peste si fructe de mare, alimente conservate hipoacide, produse agricole, produse alimentare comercializate cu amanuntul, produse alimentare importate.

Conform standardului ISO 17024, aceste certificari de personal implica efectuarea unei analize a functiei persoanei vizate pentru a identifica sarcinile care ii revin. De asemenea, programele de certificare determina, prin intermediul unui examen, si cunostintele, competentele si calitatile care sunt asteptate din partea unui candidat.

Cerand ca toate lucrarile oficiale de inspectie sa fie realizate de agenti certificati, FDA garanteaza competenta inspectorilor din domeniul sigurantei alimentelor. Pentru a tine cont de orice divergenta care ar putea aparea (de exemplu, daca reglementarile federale difera de reglementarile statale), analizele functiilor si sarcinilor sunt validate la diferite niveluri guvernamentale in vederea integrarii lor in sistemul de certificare si de formare.

Experienta Administratiei Alimentelor si Medicamentelor din SUA poate fi utilizata ca un model international. Noile cerinte ale Legii modernizarii sigurantei alimentare din SUA solicita construirea capacitatii internationale de siguranta alimentara in cadrul sectoarelor public si privat.
Initiativele in materie de securitate alimentara ale Bancii Mondiale si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii recunosc valoarea abordarii bazate pe standarde a formarii si certificarii pentru a garanta rezultate durabile si masurabile.

FDA a depus eforturi foarte mari in directia stabilirii proceselor de formare si de certificare a inspectorilor din domeniul sigurantei alimentare. Calitatea si omogenitatea vor fi consolidate odata cu elaborarea unui nou standard ISO pentru evaluarea calitatii si continutului formarii in acest domeniu.
Avand in vedere numarul in crestere de guverne si de organisme de reglementare care elaboreaza programe de certificare pentru inspectorii de siguranta alimentara, publicul poate avea mai multa incredere in competenta acestora de acum inainte. (dupa un comunicat de presa ISO.org)

› Certificarea inspectorilor sanitari conform ISO 17024