Home > Noi STANDARDE ISO > Economia partajată creează o lume mai durabilă

ISO 42500:2021 – Economia partajată – Principii generale

Economia partajată (sau economia colaborativă, cum mai este numita) este tipul de economie care este creat pe baza principiului ca resursele materiale si umane sa fie folosite in comun de catre persoane si organizatii. Cel mai la indemana exemplu de acest tip de economie ar fi cel folosit in mediul online unde persoanele, experientele si calificarile acestora, bunurile si serviciile sunt folosite in comun.

In zilele noastre, oamenii apelează din ce în ce mai mult la colegii lor pentru a avea acces la diverse bunuri și servicii, folosind astfel mai bine abilitățile și bunurile lor. Economia partajată sau economia colaborativa este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume, cu potențialul de a-si aduce o contributie cheie la creșterea economică. In acest sens tocmai a fost publicat standardul ISO 42500 care se doreste a veni ca un suport pentru acest domeniu si pentru a il impulsiona.

ISO 42500 – Economia partajată – Principii generale, oferă îndrumări care au scopul de a asigura tranzacții sigure și de încredere prin încurajarea utilizării optime a resurselor materiale si umane. Atunci când este întreprinsă în conformitate cu legile și tipul de principii stabilite în standarde, această optimizare poate ajuta, de asemenea, să susțină obiectivele de mediu.

Potrivit coordonatorului grupului de experți care a dezvoltat standardul, aspecte precum produsele sau serviciile care nu îndeplinesc așteptările de mediu, sociale și de altă natură, sunt toate bariere în calea creșterii economiei partajate. Alte obstacole includ lipsa garanțiilor privind confidențialitatea utilizatorilor, încălcările protecției datelor și absența unor proceduri clare pentru depunerea plângerilor.

Economia partajată are potențialul de a transforma cu adevărat lumea noastră, reducând consumul excesiv și chiar creând comunități. Creșterea sa depinde de existența unei baze solide de încredere, construită prin transparență și responsabilitate. ISO 42500 a fost dezvoltat având în vedere acest lucru.

Standardul ISO 42500 oferă o bază solidă pe care se vor baza alte standarde mai detaliate. Împreună, acestea vor forma o suită de standarde care oferă îndrumări operaționale pentru siguranța și încrederea economiei partajate.

ISO 42500 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO ISO/TC 324 , Sharing economy , al cărui secretariat este deținut de JISC , membru ISO pentru Japonia. Poate fi achiziționat de la membrul ISO national (ASRO, in Romania) sau direct de la Magazinul ISO .

› Economia partajată creează o lume mai durabilă