Home > Noi STANDARDE ISO > Evolutia consiliului de management tehnic ISO

Esalonul superior de conducere a ISO, responsabil cu supravegherea celor 3274 de organisme tehnice care alcatuiesc sistemul de dezvoltare a standardelor ISO au sarbatorit evenimentul legat de tinerea celei de a cincizecea reuniuni, la Geneva, in Elvetia.

In cadrul reuniunilor din ultima jumatate de secol, consiliul de management tehnic al ISO a cunoscut un rol evolutiv de la aspecte strict tehnice, cum ar fi repartizarea domeniilor de actiune a comitetelor ce dezvolta standarde ISO, la abordarea unor probleme strategice, cum ar fi contributiile la indeplinirea obiectivelor si viziunii stabilite in cadrul Planului strategic ISO 2011-2015.

Consiliul de management tehnic al ISO este format din reprezentanti ai unor 14 organisme nationale membre ISO, prezentati in cadrul imaginii de mai sus alaturi de presedinte si personalul auxiliar din cadrul secretariatului central ISO.

„Suntem in continuare responsabili de toate aspectele tehnice esentiale dar, in afara activitatii noastre din „sala motoarelor”, oferim, de asemenea, colegilor nostri de pe „puntea de comanda” – consiliul ISO – o serie de sfaturi si recomandari strategice”

a declarat presedintele consiliului de management tehnic al ISO, dl. Jacob Holmblad.

De exemplu, in ultimii ani consiliul de management tehnic a introdus notiunea de comitet de proiect ISO, a carui obiect de activitate consta in concentrarea pe dezvoltarea rapida a unui standard unic pentru un domeniu nou.

Aceste comitete abordeaza in prezent o varietate de subiecte, inclusiv cele legate de gestionarea activelor, a statiilor de alimentare cu gaze naturale pentru vehicule, siguranta in cadrul parcurilor de distractii si aspecte legate de utilizarea biogazului.

Parte a rolului consiliului de management tehnic consta in asigurarea faptului ca ISO aloca resurse de dezvoltare doar pentru standardele pentru care exista o cerinta clara a pietei.

Prin urmare a fost efectuat un amplu studiu de initiative si programe legate de responsabilitatea sociala inainte de a se recomanda transpunerea acesteia sub forma unui standard ISO care ar produce valoare adaugata – in final aceste activitati avand ca rezultat publicarea pe data de 1 noiembrie 2010 a ISO 26000, standard care ofera indrumari privind responsabilitatea sociala.

Un alt studiu efectuat de catre TMB a demonstrat masura in care totalitatea comisiilor dezvoltatoare de standarde ISO contribuie la indeplinirea obiectivelor economice, sociale si de mediu legate de dezvoltarea durabila.

Alte proiecte recente sau in curs de dezvoltare ale consiliului de management tehnic al ISO includ:
• O serie de noi brosuri, vizand imbunatatirea continua a proceselor utilizate de ISO si partenerii sai in vedrea dezvoltarii de standarde internationale care sa ofere avantaje pentru mediul de afaceri, guvern si societate.
• Un acord actualizat cu Comisia Electrotehnica Internationala – International Electrotechnical Commission (IEC) – privind imbunatatirea cooperarii privind standardele pentru vehiculele electrice si electronica auto
• Implementarea inovatiilor dezvoltate in cadrul proiectului ISO “Living Lab”, pentru imbunatatirea sistemelor de elaborare a standardelor.

“Cea de a cincea viitoare conferinta ISO, pe care consililul de management tehnic intentioneaza sa o realizeze in jurul temei „Mai simplu, mai bine, mai rapid”, va oferi oportunitati suplimentare pentru a identifica si face schimb de bune practici “

a declarat dl. Holmblad.

Statutul de membru al consiliului de management tehnic al ISO este obtinut prin rotatie intre organizatiile nationale membre ISO, fiind detinut in momentul de fata de reprezentanti din urmatoarele tari: Australia, Brazilia, Canada, China, Franta, Germania, India, Japonia, Republica Coreea, Malaezia, Africa de Sud, Suedia, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii.

Un articol mai detaliat privind activitatea consiliului si beneficiile aduse de acesta va fi prezentat in numarul din iulie-august al revistei ISO Focus +, care include un raport special privind etapele dezvoltarii standardelor. (sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare)

› Evolutia consiliului de management tehnic ISO