Home > Noi STANDARDE ISO > Ghid financiar pentru organismele nationale de standardizare

Ghid financiar pentru organismele nationale de standardizare

ISO, cel mai mare dezvoltator mondial de standarde internationale voluntare pentru mediul de afaceri, guvern si societate, a publicat recent un manual nou pentru indrumarea organismelor nationale de standardizare (ONS) cu privire la modalitatile de finantare a activitatilor proprii.

Finantarea ONS-urilor – Sustenabilitate financiara pentru organismele nationale de standardizare

reprezinta ultima dintr-o serie de carti elaborate de ISO, care vizeaza in special tarile in curs de dezvoltare si economiile in tranzitie, dar nu exclusiv.

Tarile in curs de dezvoltare alcatuiesc aproximativ trei sferturi din cei 163 membri nationali ISO. Viabilitatea financiara a oricarei organizatii, inclusiv a organismelor nationale de standardizare, este critica. In plus, activitatea de standardizare necesita venituri, astfel incat ONS-urile sa poata opera in mod eficient pentru a satisface nevoile clientilor si a partilor interesate, pe termen lung.

Aproape toti membrii ISO sunt organizatii non-profit care lucreaza pentru a satisface nevoile de standardizare a partilor interesate cu care colaboreaza si reinvesteasc orice surplus financiar in aceasta activitate.

Secretarul general al ISO, d-l Rob Steele, scrie in prefata cartii :

” In acesta publicatie accentul se pune pe furnizarea de informatii suplimentare cu privire la activitatile, serviciile si abordarile de finantare pentru ONS-uri, fara a fi un scop in sine.

Organizatiile au nevoie de resurse financiare pentru a raspunde nevoilor clientilor si a partilor interesate, pentru a se asigura faptul ca exista sisteme si procese robuste care fac activitatile de standardizare sa fie eficiente si sa profite de noile tehnologii, permitand celor implicati in procesul de standardizare, inclusiv a expertilor tehnici si a angajatilor, sa dezvolte activitati concrete de formare in vederea satifacerii sarcinilor interne la cele mai inalte standarde. “

Ca urmare ISO a elaborat o serie de publicatii care sa acopere aceste alte aspecte, inclusiv urmatoarele subiecte dezvoltate cu agentiile partenere, cum ar fi Organizatia Natiunilor Unite pentru Dezvoltare Industriala (UNIDO):

• Publicatia ISO / ONUDI, Dezvoltare accelerata – organismele nationale de standardizare in tarile in curs de dezvoltare (ISBN 978-92-67-10477-59, ISO 2008), care ofera orientari privind bunele practici legate de infiintarea si functionarea generala a unui organism national de standardizare intr-o economie in curs de dezvoltare .

Aceasta publicatie se ocupa pe larg de locul ocupat de ONS-uri in infrastructura de calitate a unei natiuni, de responsabilitatile pe care un astfel de organism ar trebui sa le detina, de serviciile pe care le poate oferi si de interfetele sale cu organizatiile relevante la nivel national, regional si international.

• Publicatia UNIDO Construirea increderii – Set de instrumente pentru evaluarea conformitatii (ISBN 978-92-67-10511-6, ISO 2009), care se ocupa pe larg cu toate formele de evaluare a conformitatii. (www.iso.org)

› Ghid financiar pentru organismele nationale de standardizare