Home > Noi STANDARDE ISO > Ghid implementare ISO pentru IMM-uri

Ajutor pentru firmele mici si mijlocii (IMM) in implementarea standardelor ISO

ISO si-a deschis o noua sectunie pe web-site-ul propriu dedicata companiilor mici si mijlocii in care descrie cele mai eficiente metode de implementare a standardelor ISO 9001:2008 si ISO 14001:2004 in aceste tipuri de organizatii.

Secretarul general al ISO, Alan Bryden, comenteaza: ”Probabil ca in viziunea IMM-urilor, standardele internationale se refera numai la organizatiile mari sau la guverne. De fapt, IMM-urile pot de asemenea sa beneficieze de orice procedura, proces si practica manageriala furnizate de catre Standardele Internationale.

Pentru a incuraja IMM-urile sa utilizeze Standardele Internationale si a devine mai implicate in dezvoltarea lor, ISO si partenerii sai, “ Comisia Internationala de Electrotehnica” si “ Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor” au ales “IMM-urile” si standardizarea ca tema pentru “ Ziua Mondiala a Standardizarii 2006” din 14 Octombrie.

Ca si o masura practica de sustinere a acestei teme, ISO a completat sectiunea ISO 9000 / ISO 14000 de pe web-site-ul sau cu o serie de articole destinate implementarii standardelor ISO 9001 si ISO 14001 in IMM-uri, standarde deja implementate in aproximativ 760 000 organizatii din 154 tari la sfarsitul lui 2004.

Articolul acopera urmatoarele subiecte de interes particular pentru IMM-uri:

Primii pasi spre un sistem de management al calitatii:

In luarea unei decizii pentru implementarea unui sistem de management al calitatii, IMM-urile sunt in general nesigure referitor la modul de a incepe. Articolul “duce” managerii IMM-urilor prin primii pasi si se bazeaza pe sfaturile date de Ghidul de utilizare ISO.

Primii pasi spre un management al calitatii mediului inconjurator:

Articolul incearca sa explice clar cum un IMM poate implementa un sistem de management de mediu astfel incat procesul sa fie un set de pasi practici spre cresterea performantei in afaceri.

Consultanti in managementul calitatii: instructiuni de folosire:

O decizie de a implementa managementul calitatii poate reprezenta primul contact real cu lumea ISO 9001 – in special daca este vorba de IMM – si in multe cazuri, se apeleaza la un consultant din exterior, pentru aceasta. Articolul arata cateva puncte importante ale problemei.

Implementarea ISO 14001: angajati un consultant sau o realizati prin forte proprii (interne)?

Articolul ajuta managerii de IMM-uri sa-si raspunda la cateva intrebari esentiale. Ar trebui sa angajati un consultant (firma de consultanta) care sa va ajute in implementarea unui sistem de management al mediului, sau sa rezolvati intern?
Care sunt avantajele si posibilele dezavantaje? Cum puteti obtine cea mai buna evaluare a serviciilor unui consultant si care sunt criteriile de care ar trebui sa tineti seama cand angajati unul?

One thought on “Ghid implementare ISO pentru IMM-uri

Comments are closed.

› Ghid implementare ISO pentru IMM-uri