Home > Noi STANDARDE ISO > Ghid ISO 28007 pentru Garzile maritime inarmate

Lupta impotriva pirateriei – ghid ISO pentru garzile inarmate

Avand in vedere ca din ce in ce mai multe nave care navigheaza in zone strabatute de pirati apeleaza la garzi inarmate pentru protectie, un nou set de linii orientative ISO pentru companiile de securitate maritima vor ajuta la securitatea si siguranta acestor masuri.

In ultimii ani, atacurile piratilor s-au soldat cu pierderi de vieti si sechele traumatice din partea ostatecilor. Acestea au costat industria maritima globala miliarde de dolari, atat prin pierderea incarcaturii cat si prin plata rascumpararilor. Desi folosirea de personal inarmat se pare ca are ca efect descurajarea piratilor, prezenta armelor la bordul vaselor ce strabat apele internationale creaza ingrijorare.

Pentru a ajuta la instaurarea increderii si la asigurarea securitatii, ISO a dezvoltat specificatia disponiblila public, ISO/PAS 28007:2012, Vase si tehnologie maritima – Ghid orientativ pentru companiile private de securitate maritima (PMSC) care ofera personal de securitate inarmat pe paza de contract privat pentru nave.

Capitanul Charlie Piersall, presedinte al comitetului tehnic ISO care a dezvoltat documentul, explica:

“Am publicat ISO/PAS 28007 intr-un timp record pentru a acoperi o cerinta urgenta a pietei. O multime de nave deja au apelat la garzi inarmate ca raspuns la actele de piraterie iar ghidul orientativ pentru probleme de securitate era necesar sa fie finalizat cat mai repede. Am fost sustinuti de Organizatia maritima internationala (IMO) pentru dezvoltarea standardului, care a participat si ne-a ghidat in acest demers. IMO face observatia ca nu sprijina auto-certificarea.”

Secretarul general IMO, dl Koji Sekimizu, in cadrul sesiunii deschise a Comitetului pentru siguranta maritima (MSC 91) a subliniat urmatoarele: “….cererea comitetului, in cadrul MSC 90, pentru Organizatia internationala pentru standardizare a fost sa duca mai departe acest demers, iar acum suntem in masura sa recunoastem activitatea depusa de catre ISO. Contribtia acesteia pentru dezvoltarea de standarde internationale minime legate de introducerea la bordul navelor de personal de securitate inarmat va fi in mod special utila natiunilor, aceste masuri ajutand proprietarii de nave care aveau nevoie urgenta de solutii practice cat si acceptabile din punct de vedere legal….”

In afara de IMO, ISO/PAS 28007 este sustinut de cele mai importante corporatii internationale si de agentiile de informatii si a celor de sustinere a actelor de justitie precum INTERPOL, Comisia europeana si grupul de contact creat de in urma rezolutiei 1851 a Consiliului de securitate ONU.

ISO 28007 este singurul standard international publicat care se ocupa cu personalul inarmat in cadrul navelor maritime. Documentul contine informatii esentiale cu privire la companiile private de securitate maritima cat si pentru navele aflate in procesul de selectie a furnizorilor de servicii.

In cadrul standardului se subliniaza cerintele specifice ale sectorului referitoare la introducerea ISO 28000:2007, Specificatii pentru sistemele de management al securitatii pentru lantul de aproviziunare, destinat companiilor de securitate maritime. Conformitatea cu ISO/PAS 28007 poate fi prin urmare recunoscuta printr-o certificare ISO 28000.

In cadrul documentului se abordeaza elemente ale sistemului de management al securitatii precum rezistenta, planificarea, resursele, instruirea, comunicarea si documentarea. Se subliniaza cerintele operationale pentru abordarea unor aspecte precum managementul victimelor si al locatiei, raportarea si investigarea incidentelor, sanatatea si siguranta, reclamatiile consumatorilor.

ISO/PAS 28007 include, de asemenea, recomandari pentru evaluarea performantei precum monitorizarea, auditurile, managementul si imbunatarirea continua. Implementarea ISO 28007 va ajuta companiile de securitate sa-si demostreze capacitatea de a oferi personal inarmat contractat in mod privat la bordul navelor.

ISO/PAS 28007 a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO/TC 8, Nave si tehnologie maritima. Este disponibil in cadrul institutelor nationale membre ISO, magazinul ASRO in Romania. Poate fi obtinut direct de la secretariatul central ISO prin intermediul magazinului ISO. (dupa un comunicat de presa al ISO)

› Ghid ISO 28007 pentru Garzile maritime inarmate