Pentru sprijinirea intereselor consumatorilor, ISO abordeaza problematica sigurantei si a retragerii produselor neconforme
Un nou “duet” de standarde internationale pentru siguranta si retragerea produselor neconforme va sprijini la reducerea riscurilor de accidentare a clientilor, provocate de produsele nesigure sau periculoase.
Recentele probleme legate de contaminarea alimentelor, medicamentelor, jucariilor si a altor produse de larg consum au subliniat necesitatea existentei unor masuri suplimentare pentru protejarea consumatorilor.
Cum putem fi siguri ca jucariile pe care le folosesc copii nostri nu sunt periculoase ? Dar ca cel mai nou gadget high-tech nu se va supraincalzi si lua foc ? Sau cum putem sa ne asiguram ca cel mai noi curatator minune nu emana vapori toxici ?
Satisticile cu privire la accidentari din Europa, America de Nord, Asia si Australia indica faptul ca problemele de proiectare, defectiunile si informatiile insuficiente despre siguranta in cazul produselor de larg consum sunt asociate cu o multitudine de accidente. Cand apar diverse incidente, lipsa identificarii standardizate a produsului cat si a trasabilitatii constituie de cele mai multe ori factori limitatori pentru luarea unor actiuni corective eficiente.
Noile standarde ISO inglobeaza asteptarile consumatorilor si a organelor de reglementare, reflectand cresterea constanta a cererii pentru standarde din domeniul protectiei consumatorilor, incluzand nevoia a aborda global riscurile legate de sanatate si siguranta inca din etapa de proiectare si de a fundamenta un proces functional de retragere a produselor cu disfunctionalitati si nonconformitati.
Aceste standarde orientative vor fi de folos in special pentru intreprinderile mici si mijlocii, ajutandu-le sa-si gestioneze mai bine programele de siguranta ale produselor comercializate.
Primul standard, ISO 10377:2013, Siguranta produselor de consum – Ghid pentru furnizori, ofera indicatii universal aplicabile si unelte practice pentru identificarea, evaluarea, eliminarea si reducerea riscurilor potentiale de siguranta ale produselor care intra pe piata. Utilizarea noului standard ISO 10377 ar trebui sa se materializeze in mai putine accidentari si in cresterea increderii consumatorilor, oferind un sistem de evaluare pentru penetrarea pietelor internationale, suplimentand reglementarile existente, permitand o abordare sistemica a sigurantei produsului, egalizand sansele intre competitori, educand furnizorii si reducand numarul retragerilor costisitoare de produse neconforme.
Dna Elizabeth Nielsen, presedinte al comitetului ISO/PC 243 care a dezvoltat noul standard, a declarat urmatoarele: “Un asemenea tip de standard este necesar deoarece autoritatile reglementatoare si organismele de standardizare nu pot tine pasul cu ritmul rapid de schimbare globala referitoare la aspecte legate design-ul produselor, materiale si procese de fabricatie si in consecinta sa asigure faptul ca cerintele corespunzatoare de siguranta sunt indeplinite.
Guvernele care adopta sau care se inspira din standard in cadrul reglementarilor interne vor avea de castigat in ceea ce priveste alegerea produselor carora li se vor aplica normele, in functie de situatia si reglementarile existente la nivel national.”
Cel de al doilea standard, ISO 10393:2013, Retragerea produselor de consum – Ghid pentru furnizori, ofera linii orientative cu privire la fundamentarea, implementarea si gestionarea unui program de retragere unui produs din lantul de consum.
Doar un numar mic de tari au cerinte reglementatorii si o legislatie specifica, oferind orientari mediului de afaceri cu privire la gestionarea retragerilor, rezultand o abordare neechilibrata si superficiala fata de acesta problematica care se materializeaza in lacune la nivel national si international in ceea ce priveste protectia consumatorilor.
Standardul ISO 10393 va ajuta organizatiile sa-si planifice si sa-si execute in timp util si la costuri rezonabile programele de retrageri, minimizand riscurile juridice, protejand consumatorii de produsele nesigure sau periculoase si intarind loialitatea si gradul de satisfactie a clientilor.
Dr. Eunsook Moon, presedintele comitetului ISO/PC 240 care a dezvoltat noul standard, a declarat: “Prin folosirea standardului ISO 10393, comerciantii cu amanuntul si fabricantii vor avea la indemana procese complete si repetabile pentru a gestiona retragerile de produse in cadrul unui sau mai mai multor sisteme legislative.”
Comitetele ISO/PC 243 si ISO/PC 240 au fost create urmare a unei initiative din partea grupului de lucru al comitetului ISO cu privire la politica consumatorilor (ISO/COPOLCO), care are drept obiectiv reducerea riscurilor legate de produsele de consum.
In ansamblu, un numar de 50 de tari au luat parte la activitatea de creare a ISO/PC 243 si ISO/PC 240, fiind reprezentate de peste 100 de experti din diverse grupuri de interese, incluzand cele industriale si ale consumatorilor.
Miguel Lopera, presedinte si director general executiv organizatiei non-profit Global Standards One (GS1), care dezvolta specificatii valabile la nivel international cu privire la lanturile de cerere si oferta, a declarat: “Salutam acest nou set de standarde ISO care opereaza aproape perfect cu standardele GS1 intr-o multitudine de domenii precum cerintele pentru identificarea globala unica a produsului, trasabilitatea lantului de aprovizionare si retragerea produselor intr-un mediu multi-jurisdictional.” (conf. unui comunicat de presa ISO)