Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 10674 – Servicii de evaluare – Evaluarea solvabilitatii organizatiilor nelistate

Admis sau respins ? Noua specificatie ISO 10674 va creste transparenta si fiabilitatea evaluarilor de credit

Birourile de credit si clientii lor care incearca sa opereze pe o piata internationala detin acum un instrument valoros, concretizat intr-o noua specificatie tehnica ISO, care ofera o abordare armonizata, mai transparenta si mai fiabila, cu privire la evaluarea solvabilitatii companiilor.

ISO / TS 10674:2011, Servicii de evaluare – Evaluarea solvabilitatii organizatiilor nelistate, ofera termeni, definitii si cerinte de baza pentru procesul de evaluare a bonitatii (“Este indreptatita compania evaluata in a primi un credit ?”).

Extinderea activitatii de creditare a companiilor reprezinta o tendinta importanta a mediului de afaceri actual.
In ciuda acestui fapt, in special in cazul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri), decizia de a prelungi activitatea de creditare poate implica numeroase probleme financiare.

Acestor preocupari trebuie sa li se raspunda in prealabil, pentru a se putea evita o serie de probleme ulterioare, intrebarea primara fiind : „ Este corespunzatoare evaluarea riscului de credit ?”

Avand in vedere numarul tot mai mare de organizatii care ofera servicii de evaluare a creditarii, fiecare avand un sistem propriu de estimare, exista in momentul de fata o nevoie clara pentru un instrument comun de evaluare si comunicare. Acesta cerinta este indeplinita de noua specificatie tehnica ISO.

Dr. Olivier Everling, presedintele comisiei care a dezvoltat ISO 10674:2011, explica: “In urma crizei financiare, agentiile de rating si ale birourilor de credit au avut nevoie de simplificarea si asigurarea extinsa a accesului pe piata a criteriilor de evaluare, a modelelor de baza si a instrumentelor analitice, in vederea organizarii superioare a informatiilor despre propriile criterii, modele si politici alaturi de oferirea accesului la instrumente analitice suplimentare.

“ISO 10674 : 2011 este un produs dual al crizei financiare, destinat pe de o parte sa promoveze transparenta si pe de alta sa permita pietei sa estimeze in mod optim performanta evaluarilor.
Standardul ISO10674 va fi un instrument nepretuit pentru promovarea comertului international, facand posibila obtinerea unor evaluari mai fiabile a riscului de creditare, chiar in cazul partenerilor mai mici din cadrul pietei mondiale. ”

ISO / TS 10674:2011, Servicii de evaluare – Evaluarea solvabilitatii organizatiilor nelistate, a fost elaborat de catre ISO / PC 235, Servicii de rating. Standardul costa 66 franci elvetieni la ISO si este disponibil la institutele nationale membre ISO (Asociatia de Standardizare din Romania, la noi in tara). sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare

› ISO 10674 – Servicii de evaluare – Evaluarea solvabilitatii organizatiilor nelistate