Cat de toxice sunt nanoparticulele? Noul standard ISO 10808 va ajuta sa aflati raspunsul
Odata cu cresterea rapida a produselor bazate pe nanotehnologie, cercetatorii, producatorii, autoritatile de reglementare si consumatorii sunt din ce in ce mai preocupati de siguranta lor si de impactul asupra mediului provocat de aceste produse.
Pentru a ajuta la solutionarea acestei probleme, ISO a publicat un standard international pentru a sprijini activitatea de testare a toxicitatii nanoparticulelor inhalate.
Potentialul nanotehnologiei este imens iar aplicatiile sale sunt extrem de variate, de la medicina, industria de infrumusetare, IT, materiale avansate pana la industria alimentara.
Dar, avand in vedere ca este o tehnologie relativ noua, oamenii de stiinta inca mai au multe de invatat despre nanoparticule.
Dr. Peter Hatto, presedintele comisiei care a dezvoltat standardul, explica:
“Odata cu expansiunea rapida a aplicatiilor nanotehnologice se dezvolta din ce in ce mai mult riscul de expunere la substante potential toxice, in special pentru lucratorii din cadrul ramurilor industriale bazate pe nanotehnologie.”
Mai mult decat atat, in cazul in care nanoparticulele aeropurtate sunt eliberate din produse, publicul larg ar putea fi, de asemenea, afectat.
Prin urmare asigurarea sigurantei in cazul utilizarii acestor materiale devine primordiala pentru bunastarea lucratorilor si a consumatorilor.
O serie de teste atent monitorizate sunt utilizate pentru a stabili toxicitatea inhalarii nanoparticulelor.
Noul standard, ISO 10808:2010, Nanotehnologii – Caracterizarea nanoparticulelor in camere de expunere pentru testarea toxicitatii la inhalare
asigura faptul ca rezultatele unor astfel de teste sunt sigure si armonizate la nivel mondial.
Dr. Hatto adauga:
“In vederea testarii toxicitatii la inhalare este necesar sa se monitorizeze concentratia, marimea si distributia dimensionala a particulelor nanometrice intr-o camera de inhalare.
Metodele traditionale utilizate in alte domenii sunt considerate insuficiente pentru testarea nanoparticulelor deoarece parametrii specifici pentru ele, cum ar fi suprafata sau numarul acestora, ar putea fi factori cruciali in determinarea gradului de toxicitate.”
Standadul ISO 10808 ia in considerare caracteristicile specifice si riscurile potentiale ale nanoparticulelor, reprezentand astfel un atu important pentru industria de profil. (www.iso.org)