Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 11156 pentru Ambalajele – Design accessibil

Noul standard ISO 11156 dezvaluie secretul proiectarii de ambalaje accesibile

30 august 2011. Oricare dintre noi am intalnit un pachet sau un produs impachetat dificil de deschis. Astfel de dificultati se dovedesc mai greu de depasit de persoanele in varsta sau de cele cu dizabilitati. ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) contribuie la gasirea unei solutii prin intermediul unui standard pentru proiectarea ambalajelor care sa fie mai usor de folosit de persoanele in varsta, de cele cu dizabilitati – si de restul lumii.

ISO 11156:2011, Ambalajele – Design accessibil – Cerinte generale, ofera un cadru pentru proiectarea de ambalaje care ia in considerare variatele capacitati fizice si senzoriale ale utilizatorilor pentru a garanta ca ele pot fi folosite nu numai de oameni cu dizabilitati vizuale, auditive, motorii sau cognitive, ci si de persoanele in varsta, de cei cu dizabilitati temporare – si, nu in ultimul rand, de cei care nu au nicio dizabilitate.

Standardul ISO 11156 este in conformitate cu ISO/TR 22411:2008 si cu ghidul ISO/IEC 71:2001, el vizand in principal proiectantii si evaluatorii care lucreaza in domeniu standardizarii. Poate fi folosit si de fabricanti, de laboratoare, de furnizorii de servicii si de altii.

Toate consideratiile si recomandarile privind proiectarea care sunt facute in ISO 11156 se bazeaza pe principiile ergonomice necesare accesibilitatii pachetelor si produselor impachetate, intalnite in toate aspectele referitoare la impachetare, ca: informarea, identificarea, manipularea, deschiderea, indepartarea continutului, depozitarea, sortarea si debarasarea.

Designul accesibil al ambalajelor reprezinta o preocupare mondiala, deoarece permite tuturor utilizarea lor in siguranta, comfortabil, si cu satisfactie, indiferent de varsta, abilitatile perceptive si cognitive, nivelul de functionare fizica, limba sau cultura. Problema accesibilitatii a devenit mai importanta odata cu cresterea procentului de persoane in varsta in populatia lumii si cu larga raspandire a dizabilitatilor sau a limitarilor in acest grup demografic, dupa cum s-a aratat in Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Dr. Ken Sagawa, organizatorul grupului de lucru care a dezvoltat standardul, comenteaza: “Produsele impachetate sunt folosite peste tot in lume de persoane tot mai in varsta. In plus, globalizarea are ca rezultat si circulatia pachetelor peste granita, ceea ce duce la aparitia problemelor din pricina diferentelor de limba si de cultura.” (dupa un comunicat de presa iso.org)

› ISO 11156 pentru Ambalajele – Design accessibil