Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 11320 – Siguranta critica nucleara

Noul standard ISO 11320 ajuta la pregatirea in cazul situatiilor de urgenta din unitatile nucleare

23 noiembrie 2011. Daca un accident nuclear critic are loc intr-o unitate nucleara, nu este esential numai sa se raspunda pe cat de repede posibil, ci, si mai important decat atat, este esential ca un astfel de raspuns de urgenta sa fie deja pregatit.

Noul standard ISO

ISO 11320 : 2011, Siguranta critica nucleara – Pregatirea si raspunsul la situatii de urgenta

ofera criteriile pentru elaborarea si implementarea unor masuri care vor atenua in mod efectiv consecintele accidentelor nucleare critice care ar putea avea impact asupra sanatatii si sigurantei oamenilor, calitatii vietii, bunurilor si mediului inconjurator.

Progamele de siguranta vizeaza in mod primordial evitarea accidentelor nucleare critice. Cu toate acestea, posibilitatea aparitiei unor astfel de accidente exista, iar consecintele pot fi fatale. Unitatile care prezinta, in urma evaluarilor, un risc plauzibil de accidente critice au nevoie de o planificare anticipata, de exersarea raspunsurilor planificate in caz de urgenta si de verificarea nivelului de promptitudine. Se identifica doua faze distincte in aceasta directie:

• Faza de pregatire la situatiile de urgenta, care trebuie sa fie consolidata continuu;
• Faza de raspuns la situatiile de urgenta, care trebuie sa fie activata numai atunci cand exista indicatii despre posibilitatea ca un accident critic sa fie in curs de desfasurare, sa aiba loc sau sa fi avut loc.

Dupa cum au subliniat Neal Harris, seful de proiect ISO11320 si Calvin Hopper, organizatorul grupului de lucru, “In unitatile nucleare, siguranta si prevederea sunt primordiale. Noul standard ISO, ISO11320 : 2011, pune la dispozitie criteriile privind pregatirea si raspunsul la stari de urgenta cu scopul de a reduce la minim consecintele cauzate de un accident nuclear critic.”

ISO11320 se aplica asezarilor cu una sau mai multe unitati care pot detine cantitati si concentratii semnificative de material fisionabil. Nivelul la care trebuie sa fie aplicat acest standard depinde de intregul risc critic pe care il prezinta unitatile respective.

sursa: Organizatia Internationala pentru Standardizare (www.ISO.org)

› ISO 11320 – Siguranta critica nucleara