Home > Noi STANDARDE ISO > Certificare ISO 11360 – Clasificarea si catalogarea nanomaterialelor

Noua metodologie ISO 11360 demistifica nanomaterialele

De la cele mai noi aplicatii medicale pana la cele mai recente gadget-uri si produse de larg consum, inovatoarea nanotehnologie impinge limitele a ceea ce consideram posibil.

Dar pentru ca aceasta tehnologie sa se dezvolte in continuare, in mod rapid, avem nevoie de o intelegere clara si o clasificare logica a nanomaterialelor.

ISO, Organizatia Internationala de Standardizare (www.iso.org) a publicat, prin urmare, un nou raport tehnic:

ISO / TR 11360:2010, Nanotehnologii – Metodologie pentru clasificarea si catalogarea nanomaterialelor,

oferind o metodologie global armonizata de clasificare a nanomaterialelor.

Nanotehnologia se ocupa cu structuri de materiale cu dimensiuni intre 1 si 100 nanometri. Aplicatiile practice sunt vaste si variaza de la memoriie de computer la produsele de protectie solara.

Nanomaterialele curente prezinta divese proprietati fizice, chimice, mecanice, optice, magnetice si biologice precum si diferite tipuri structuri externe/interne.

Deoarece oamenii de stiinta si cercetatorii din acest domeniu au activitati foarte diverse si lucreaza la varii aplicatii, exista multe divergente si ipoteze asociate cu concepte stiintifice emergente in acest domeniu specific.

Aceasta este cauza comunicarii deficitare, lipsei de interoperabilitate intre sisteme si existenta unei ineficiente generale in acest domeniu.

ISO / TR 11360 introduce un sistem numit “nano-tree“, care plaseaza conceptele nanotehnologiei intr-un context logic, indicand relatiile dintre ele sub forma unui arbore ramificat.

Elementele de baza si comune sunt definite ca trunchiul principal al arborelui si nanomaterialele sunt apoi diferentiate in ceea ce priveste structura, natura chimica si alte proprietati.

“Documentul ofera utilizatorilor o imagine structurata a nanotehnologiei, facilitand o intelegere comuna a conceptelor sale; acesta ofera o abordare sistematica”,

spune Peter Hatto, presedinte al comisiei care a dezvoltat standardul (ISO / TC 229).

Dr. Hatto adauga:

“Beneficiile aduse de acest domeniu in curs de dezvoltare sunt enorme. Cel mai important, ISO / TR 11360 va promova o comunicare clara si eficienta in randul consumatorilor industriali precum si in randul guvernelor si organismelor de reglementare “.

Documentul va fi util unei game largi de discipline stiintifice si ingineresti, angajate in activitati de cercetare, industrie si guvern.

ISO / TR 11360:2010, Nanotehnologii – Metodologie pentru clasificarea si catalogarea nanomaterialelor, a fost elaborat de comitetul tehnic ISO / TC 229, Nanotehnologii si este disponibil la institutele nationale membre ISO; in Romania, acesta este disponibil prin ASRO, Asociatia Romana de Standardizare. (www.iso.org)

tags: certificare ISO 11360, implementare, consultanta ISO 11360, acreditare, cursuri, nanomateriale

› Certificare ISO 11360 – Clasificarea si catalogarea nanomaterialelor