Standardele ISO vor ajuta la gestionarea riscului de expunere la radon cu noul ISO 11665
O noua serie de standarde ISO privind masurarea radonului in mediul inconjurator si in cladiri va ajuta la evaluarea expunerii la radiatiile surselor naturale de radioactivitate, in special ale radonului, care este considerat in multe tari a doua cauza a cancerului la plamani (dupa fumat) si caruia, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), i se imputa un procent cuprins intre 3 si 14% al acestor imbolnaviri la nivel mondial.
ISO 11665: 2012, Masurarea radioactivitatii in mediu – Aer: radonul 222, publicat in mai multe parti, prezinta linii directoare pentru masurarea concentratiei activitatii radonului 222 si a potentialei concentratii de energie alfa a produselor sale care se descompun in aer, avand o durata scurta de viata.
Roselyne Ameon, lider de proiect al acestei serii de standarde, a comentat:
“Deoarece propune metode standardizate de masura pentru laboratoarele de incercari, seria de standarde ISO 11665 va ajuta la reducerea riscurilor pentru sanatate cauzate de expunerea la radon, datorita dispozitivelor de prevenire si de atenuare a efectului pe care il are radonul. Masurarea radonului in cladiri este usor de realizat, insa trebuie sa se bazeze pe protocoale standardizate pentru a garanta acuratetea si concordanta. Masurile de asigurare a calitatii si de control al calitatii sunt calduros recomandate pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor incercarilor.”
“Radonul este un gaz natural inert si radioactiv, inodor, incolor si insipid. Radonul este produs din descompunerea naturala radioactiva a uraniului, care se gaseste in roci si in sol. Radonul se degaja din sol in aer, unde se dezintegreaza prin produsele sale cu durata scurta de viata, care poarta denumirea de descendentii de viata scurta ai radonului . Dezintegrandu-se, descendentii radonului emit particule alfa radioactive si se fixeaza de aerosoli, de praf si de alte particule din aer. In timp ce respiram, descendentii radonului se depun pe peretii cailor respiratorii si pot duce la aparitia cancerului pulmonar.”
Seria de standarde ISO 11665 furnizeaza mai multe metode de incercari. Alegerea metodei corespunzatoare va depinde de utilizarea scontata a datelor si de locatia unde se desfasoara investigatia – in minele subterane, in aer liber, in case, in cladiri deschise publicului, la locul de munca etc.
Seria de standarde ISO 11665 este alcatuita din urmatoarele parti reunite sub titlul general Masurarea radioactivitatii in mediu – Aer: radonul 222 :
• Partea 1: Originea radonului si a descendentilor sai de viata scurta si metode de masurare asociata;
• Partea a 2-a: Metoda de masurare integrata pentru determinarea potentialei concentratii medii de energie alfa a descendentilor sai de viata scurta;
• Partea a 3-a: Metoda de masurare punctuala a potentialei concentratii de energie alfa a descendentilor sai de viata scurta;
• Partea a 4-a: Metoda de masurare integrata pentru determinarea concentratiei medii a activitatii radonului utilizand prelevarea pasiva de mostre si analiza diferentiata;
• Partea a 5-a: Metoda de masurare continua a concentratiei activitatii;
• Partea a 6-a: Metoda de masurare punctuala a concentratiei activitatii;
• Partea a 7-a: Metoda de acumulare pentru estimarea ratei de degajare la suprafata;
• Partea a 8-a: Metodologii aplicate investigatiilor initiale si suplimentare in cladiri.
Urmatoarele parti sunt in curs de redactare :
• Partea a 9-a: Metoda de determinare a ratei de degajare a materialelor dense de contructii;
• Partea a 10-a: Determinarea coeficientului de difuzie in materialele rezistenta la apa utilizand masurarea concentratiei activitatii;
• Partea a 11-a: Metoda de incercare pentru gazul din sol.
Rezultatele masuratorilor vor ajuta in special la asigurarea conformitatii cu recomandarile OMS referitoare la reducerea concentratiilor de radon din interior. “OMS recomanda ca tarile sa isi implementeze programe nationale pentru a reduce riscurile care ameninta populatia din cauza concentratiei medii nationale a radonului si pentru a reduce riscul pentru persoanele care sunt expuse la niveluri ridicate de radon. Ar trebui implementate coduri in constructii pentru a reduce nivelurile radonului in casele in curs de constructie.”
Standardele ISO 11665-1 – ISO 11665-8 au fost elaborate de comitetul tehnic ISO/TC 85, Energie nucleara, tehnologii nucleare si radioprotectie, subcomitetul SC 2, Radioprotectie. Ele sunt disponibile la institutele nationale membre ISO (ASRO in Romania) sau mai pot fi achizitionate direct de la secretariatul central ISO, la pretul de 128, 80, 98, 122, 80, 80, 108, respectiv 98 franci elvetieni, vizitand magazinul online ISO (www.iso.org/iso/home/store.htm) sau contactand departamentul de marketing, comunicare si informare. (dupa un comunicat de presa al ISO)