Lapte degresat? Semi-degresat? Sau integral?
Standardul ISO/IDF 1211 asigura calitatea continutului de grasimi din lapte, pentru a satisface toate gusturile
Inainte de a adauga lapte cafelei sau ceaiului zilnic, inainte de a umple un bol cu cereale sau de a citi lista de ingrediente a unui produs bazat pe lactate, majoritatea vor fi luat o decizie cu privire la alegerea laptelui in functie de cantitatea de grasime continuta: degresat, semidegresat sau integral.
In prealabil este bine sa intelegem semnificatia acestor termeni si modalitatea in care fabricantii de lactate asigura cu precizie aceeasi compozitie.
Pentru a raspunde la acesta provocare si in vederea armonizarii procesului de prelucrare a produselor lactate, ISO si Federatia Internationala a Producatorilor de Lactate ( IDF ) au elaborat un standard care prevede cerintele de testare si liniile directoare metodologice in vederea determinarii cu precizie a continutului de grasime din lapte.
Editia actuala a standardului ISO 1211, cea de a treia, cuprinde pentru prima oara si metodologii pentru determinarea grasimii din laptele de oaie si capra, in plus fata de editiile anterioare care se concentrau doar pe laptele de vaca.
“Continut de grasimi din lapte este un important factor de calitate, precum si un element determinant major al pretului platit catre producatorii de lapte”, declara Silvia Orlandini, lider de proiect ISO / FIL pentru aceasta editie a standardului (ISO 1211 | FIL 1); ” procedurile de testare armonizate permit compararea diferitelor produse provenite de la diversi fabricanti. De asemenea, procedurile ajuta la descurajarea si impiedicarea producerii de lapte contrafacut, prin falsificarea continutului de grasimi. “
Standardul ISO 1211 | FIL 1:2010, Lactate – Determinarea continutului de grasime – Metoda gravimetrica (Metoda de referinta),
prevede o metodologie de testare pentru determinarea continutului de grasime din lapte corespunzator calitativ din punct de vedere de fizico-chimic.
Standardul pentru lactate include si liniile directoare pentru calculul si exprimarea rezultatelor specifice. ISO 1211 | FIL 1 a fost un standard important in industria laptelui inca din anul 1984, cand a fost publicat pentru prima data de catre ISO, Organizatia Internationala de Standardizare. Cea mai recenta editie, din 2010, aduce la curent standardul cu cele mai noi evolutii din domeniu.
Initial aplicabila doar pentru laptele de vaca, metodologia poate fi utilizata in prezent si pentru laptele provenit de la oi si capre, fie ca este vorba de produse degresate, semidegresate sau integrale; de asemenea, standardul ISO 1211 | FIL 1:2010 este valabil pentru determinarea grasimii laptelui conservat chimic sau pasteurizat. (www.iso.org)
tags: certificare ISO 1211, implementare si consultanta ISO 1211, acreditare