Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 12214, Pozitii de operare pentru comenzile auto manuale

Sistem de control intuitiv si practic la volan datorita noului standard ISO 12214

Cand conduceti o masina inchiriata sau noua pentru prima data unul din ultimile lucruri pe care le doriti este sa orbecaiti in incercarea de a gasi butoanele de control care actioneaza incuietorile, ferestrele, stergatoarele de parbriz etc.

Un standard ISO 12214 actualizat ofera solutii prin acordarea de recomandari de design pentru controalele manuale de baza pentru soferi.

Standardul ISO 12214:2010, Vehicule rutiere – Stereotipuri ale pozitiilor de operare pentru comenzile auto manuale, ofera recomandari de proiectare referitoare la pozitiile operative ale comenzilor auto manuale precum si o metoda de a verifica daca acestea indeplinesc asteptarile conducatorului auto.

Scopul este acela de imbunatatirea gradului de utilizare pentru toti posesorii de automobile prin proiectarea comenzilor manuale conforme nevoilor conducatorului auto, in acest mod imbunatatindu-se gradul de confort si comoditate.

Ca o regula generala de proiectare, in vederea crearii unui stereotip intuitiv, orientarea, pozitia si miscarea de control manual ar trebui sa corespunda ca orientare si miscare cu cea a elementului controlat. Sa luam, de exemplu, controlul electric pentru oglinzi retrovizoare. Simbolurile directionale de pe controler-ul cu patru orientari si sagetile de pe joystick indica cele patru orientari stereotipe ale oglinzii ( sus, jos, stanga, dreapta).

Potrivit lui John Shutko, presedintele subcomisiei care a dezvoltat noul standard, stereotipurile directiei de miscare a controlului manual pot avea un impact important asupra comportamentului conducatorului auto.

Neconformitatea cu stereotipurile directiei de miscare poate duce la erori de actionare, timpi de operare crescuti si cresterea volumului de munca a soferului. Standardul va imbunatati usurinta in utilizare, soferul putand recunoaste si utiliza pozitile operationale ale butoanelor de control, lucru extrem de important in special cand masina este in mers.”

ISO 12214 : 2010 va fi folosit de proiectantii, producatorii si furnizorii de echipamente de control manual, folosite in cadrul vehiculelor de pasageri, comerciale, multifunctionale sau pentru autobuze. Aceasta a doua editie anuleaza si inlocuieste prima editie (ISO 12214:2002).

Standardul ISO 12214:2010, Vehicule rutiere – Stereotipuri ale pozitiilor de operare pentru comenzile auto manuale, a fost dezvoltat de comitetul tehnic ISO, ISO / TC 22, Vehicule rutiere, SC 13, Ergonomie aplicabile vehiculelor rutiere si este disponibil la institutele nationale membre ISO; la secretariatul ISO, costa 66 de franci elvetieni. (www.iso.org)
tags: consultanta ISO 12214, certificare ISO 12214, implementare ISO 12214, acreditare

› ISO 12214, Pozitii de operare pentru comenzile auto manuale