Home > Noi STANDARDE ISO > Certificare ISO 12813 – Sisteme electronice de colectare a taxelor

Standardul ISO TS 12813:2009, Sisteme electronice de colectare a taxelor – Transmiterea verificarii conformitatii pentru sistemele autonome

Specificatiile ISO 12813 vor ajuta la cresterea fiabilitatii sistemelor de colectare automata a taxelor la nivelul retelelor rutiere.

Recent publicatele specificatii tehnice ISO armonizeaza cerintele legate de sistemele electronice de colectare a taxelor la nivelul retelelor rutiere.

Acestea vor facilita mobilitatea intre diferite retele de drumuri si vor ajuta la asigurarea colectarii de date fiabile si corecte in vederea taxarii.

Standardul ISO TS 12813:2009, Sisteme electronice de colectare a taxelor – Transmiterea verificarii conformitatii pentru sistemele autonome, va ajuta la asigurarea utilizarii optime a echipamentelor de bord (OBE) ce interfateaza cu satelitii de comunicatii in vederea colectarii datelor necesare pentru taxarea autonoma si individuala a utilizarii drumurilor, fara a fi necesara o infrastructura clasica montata.

Astfel va fi posibila inregistrarea gradului de ocupare stradala si taxarea tuturor vehiculelor in miscare, la nivel de autostrada, drum special sau zona dedicata.

Standardul ISO 12813 defineste cerintele pentru utilizarea comunicarii de date pe distanta scurta (DSRC) intre echipamentul de la bordul autovehiculului si un interogator extern in vederea stabilirii conformitatii utilizarii drumului in concordanta cu regimul de taxe local.

Se va permite astfel verificarea vehiculelor non-nationale si activarea prevederilor legate de vehiculele transfrontaliere.

Implementarea ISO 12813 (consultanta ISO 12813) va duce la cresterea coerentei si acuratetei colectarii electronice a taxelor in beneficiul utilizatorilor de drumuri cat si a celor ce incaseaza taxele.

Wolfgang Beier, lider al grupului de experti care a dezvoltat standardul, comenteaza:

“ISO TS 12813 va ajuta toti participantii in trafic prin cresterea mobilitatii si comoditatii dar si personalul controlor cu privire la faptul ca datele culese sunt corecte si de incredere.”

Standardele din domeniul colectarii electronice a taxelor (EFC) clarifica si eficientizeaza sistemele de taxare cat si schimbul de informatii prin intermediul diverselor interfete.

Standardele EFC se concentreaza pe interfata dintre echipamentele de la bord si cele de la nivelul strazii, dar abordeaza si fluxul de informatii dintre operatori.

Standardele acopera in principal sistemele EFC bazate pe comunicare dedicata pe distanta scurta (DSRC), retelele celulare/sistemele globale de navigare prin satelir (CN/GNSS) si tehnologiile circuitelor integrate (ICC).
Suita de standarde EFC nu include numai cerinte, continand si proceduri de testare in vederea sprijinirii evaluarii conformitatii echipamentului de la bord si cel extern.

De asemenea sunt incluse liniile directoare legate de securitate, utile in pregatirea sau evaluarea cerintelor de siguranta. (www.iso.org)

› Certificare ISO 12813 – Sisteme electronice de colectare a taxelor