Home > Noi STANDARDE ISO > ISO 12863 pentru Evaluarea tendintei de declansare a incendiilor de catre tigari

Consultanta si certificare ISO 12863 pentru prevenirea incendiilor provocate de tigari

ISO 12863 tigari incendiiUn moment de distragere a atentiei sau somnolenta si tigara scapata aprinsa vine in contact patul sau fotoliul declansand un incendiu.

Pentru a limita riscul grav reprezentat de scaparea accidentala a unei tigari aprinse pe materiale inflamabile, cum ar fi saltelele sau mobilierul tapitat, ISO a publicat un standard de evaluare a performantei, care ofera producatorilor si autoritatilor de reglementare un test comun pentru a identifica tigarile care sunt mai putin susceptibile de a provoca incendii.

ISO 12863:2010, Metoda standard de testare pentru evaluarea tendintei de declansare a incendiilor de catre tigari

este aplicabil tuturor tigarilor manufacturate in cadrul fabricilor de tutun, cu ardere de-a lungul coloanei de tutun.

Standardul ISO 12863 se bazeaza pe ASTM International E 2187, metoda standard de testare pentru masurarea puterii de aprindere a tigarilor (folosita cu acordul ASTM International).

“Tigarile sunt sursa multor incendii fatale”, explica Dr. Richard G. Gann din cadrul Institutului National American de Standarde si Tehnologie (US National Institute of Standards and Technology) si lider de proiect ISO 12863.

“Tigarile aprinse pot incalzi suficient de puternic o serie de materiale textile obisnuite sau mobilierul pentru a provoca un foc mocnit care probabil, in timp, va arde si cu flacara.

In fiecare an, mii de oameni din intreaga lume mor sau sunt raniti grav ca urmare a acestor incendii, fara sa mai luam in calcul pagubele materiale considerabile. ”

Dr. Gann adauga:

“Limitarea capacitatii tigarilor de a aprinde mobilierul reprezinta un mijloc important de a reduce pericolele de incendiu. Vestea buna este ca tigarile pot fi proiectate pentru a reduce sansa de a provoca un incendiu atunci cand sunt aruncate sau uitate aprinse. Incidenta incendiilor din statul New York (SUA) sugereaza ca tigarile conforme cu reglementarile ar putea reduce la jumatate decesele provocate de incendiile cauzate de tigari. “

ISO 12863 a fost publicat, de asemenea, si ca standard european (EN ISO 12863), in conformitate cu Acordul de la Viena.

Recentul standard ISO 12863 poate fi achizitionat de la institutele nationale membre ISO, in cazul Romaniei ASRO este acesta, sau direct de la secretariatul Organizatiei Internationale de Standardizare, unde acesta costa 98 de franci (www.iso.org)
tags: certificare ISO 12863, incendii, consultanta ISO 12863, acreditare, tigari, implementare ISO 12863

› ISO 12863 pentru Evaluarea tendintei de declansare a incendiilor de catre tigari